Svet
10 ogledov

Pripadniki ZN spolno napadli najstnika

Združeni narodi Reuters
Pet urugvajskih pripadnikov ZN naj bi spolno napadlo najstnika. Poveljnika mornariške enote so že odpoklicali. Za haitijske oblasti sta pričala tudi sin in mati.

Združeni narodi preiskujejo obtožbe, da naj bi pet urugvajskih pripadnikov mirovnih sil ZN na Haitiju spolno napadlo najstnika. Po besedah ZN so ukrepali takoj, ko so izvedeli za obtožbe o domnevnem napadu. Po spletu je zaokrožil posnetek kamere prenosnega telefona, na katerem pet pripadnikov mirovnih sil iz Urugvaja v oporišču ZN na jugu Haitija spolno nadleguje 18-letnika.

Odpoklicali poveljnika mornariške enote

Tako je urugvajsko obrambno ministrstvo v nedeljo sporočilo, da je v odzivu na dogodek že odpoklicalo svojega poveljnika mornariške enote mirovnih sil na Haitiju, prav tako pa urejajo vrnitev domov za domnevne storilce. Ti med preiskavo dogodka ostajajo v vojašnici.

Žrtev oblastem potrdila napad

Preiskavo vodijo tudi sodne oblasti na Haitiju, ki so že zbrale pričanje domnevne žrtve in njegove matere. Dobili naj bi tudi zdravniške dokaze za napad. Domnevni napad je med prebivalci Haitija sprožil val ogorčenja. V mestu Port-Salut, kjer naj bi se zgodil napad, pa so danes celo protestirali v podporo žrtvi in zahtevali odhod mirovnih sil.

Na obtožbe se je ostro odzval tudi haitijski predsednik Michel Martelly, ki je sporočil, da še čaka na podrobno poročilo, od predstavnikov ZN pa pričakuje, da bodo tovrstna dejanja v prihodnje preprečili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.