Svet
3561 ogledov

"Pripravil sem se na nočno moro, a je bilo še veliko huje ..."

Gaza vojna
1/6
Profimedia
Ob nadaljevanju neznosnega trpljenja civilistov v Gazi zaradi izraelske vojaške akcije se je vendarle pokazal žarek upanja, da bo kmalu drugače. Zdaj je žogica na Hamasovi strani.

V Kairu se bodo nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Izrael je po navedbah ameriških virov načelno sprejel predlog dogovora s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki predvideva šesttedensko prekinitev sovražnosti in izpustitev najbolj ranljivih talcev Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

"Izraelci so ga bolj ali manj sprejeli (...) Žogica je trenutno na Hamasovem igrišču," je po navedbah AFP v soboto zvečer o predlogu dogovora dejal visok predstavnik ameriške administracije. Izrael sicer za zdaj te informacije ni potrdil, poroča STA.

Gaza vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Pritisk svetega meseca

Delegacija Hamasa naj bi danes podala odgovor na predlog, je za AFP dejal vir blizu palestinskih islamistov. Predlog v "prvi fazi" predvideva šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev 42 izraelskih talcev iz Gaze, v zameno za Palestince, ki jih je zaprl Izrael.

Pogajalci upajo, da bi prekinitev ognja začela veljati ob muslimanskem svetem mesecu ramazanu, ki se začne 10. marca.

Huje od najhujših predstav

Jan Egeland, vodja norveškega sveta za begunce, je ob vrnitvi iz juga Gaze za britanski BBC opisal, kakšne neznosne stiske sestradanih in prestrašenih množic je doživljal. "Pripravljen sem bil na nočno moro, a to je bilo huje, veliko huje," je dejal. "Ljudje so povsod prijemali moje roke in mi govorili, 'sestradani smo, tukaj umiramo.'"

Izrazil je prepričanje, da razmere niso nič bolje med tistimi Palestinci, ki so ostali na severu Gaze. Tam v ruševinah, ki jih je za seboj pustilo bombardiranje Izraela med iskanjem Hamasovih borcev, živi okoli 300.000 ljudi, je pojasnil. Izraelska stran jim ne dovoli prehoda na nekoliko varnejši jug. 

Gaza vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Vse bolj jezni Američani s padali spuščajo pomoč

Četrtkov incident, ko je v ne docela pojasnjenem kaosu pri prihodu konvoja s humanitarno pomočjo umrlo več kot sto ljudi, mnogi med njimi s strelnimi ranami, je očitno prelila kapljo čez rob tudi ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ki vsaj javno zaman prepričuje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj ustavi operacije, s katerimi povzročajo takšno trpljenje civilistom. Ameriška vojska je tako v soboto začela z letalsko operacijo spuščanja humanitarne pomoči za begunce v Gazi. S padali so spustili 30.000 obrokov.

Medtem se nasilje nadaljuje tudi na drugem palestinskem avtonomnem območju znotraj Izraela, Zahodnem bregu. V nočnem napadu je bilo v begunskem taborišču v Rafi ubitih najmanj 14 Palestincev, med njimi naj bi bilo šest otrok. Izraelska vojska je sporočila, da so izvedli "natančen napad" na islamistične skrajneže.

Gaza vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Gaza vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Nasilje rodilo še hujše nasilje

Skrajneži Hamasa so v nepričakovanem napadu na Izrael 7. oktobra pobili več kot tisoč ljudi in zajeli okoli 250 talcev. Od tega jih je 130 še vedno v Gazi, vključno z 31, za katere Izrael pravi, da so mrtvi.

V izraelski povračilni operaciji je bilo doslej ubitih več kot 30.000 Palestincev, večinoma žensk in otrok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • leonardo 14:07 03.marec 2024.

    Sedaj boste videli naše politike pokvarjene kako bodo ploskali Izraelcem! Zaradi takšnih dvoličnežev sem se odločil, da ne grem več na nobene volitve. Ja, vem, da bom prejel minuse. Tudi jaz sem jih dajal, ko se je marsikdo odločil za ...prikaži veča ta korak. Ampak na kozlanje mi gre, ko vidim te pokvarjence, ki prodajajo svoje "duše" ZDA in VDL. Vsi po vrsti.

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 12:56 03.marec 2024.

    Bo kdo židovskega klavca in tiste kurčeve naseljence zvlekel na sodišče za vojne zločine?

  • tlacan 11:58 03.marec 2024.

    Ne razumem v čem so Izraelci drugačni od Rusov. Rusija je povzročila bistveno manj žrtev, ko se je cel svet (po nalogu ZDA) splavil na njih. Izraelu pa se niti malo ne pozna, da počne take svinjarije v Gazi. Državniki ...prikaži več sicer nekaj protestirajo a se nihče ne zgane. ZDA meče nekaj hrane, da si malo opere obraz pred lastno javnostjo.