Svet
4448 ogledov

Pripravljajo se na morebitne redukcije

sveča brez elektrike redukcija Profimedia
Britanska vlada se pripravlja na morebitne redukcije elektrike, ki so sicer po besedah finančnega ministra Nadhima Zahawija malo verjetne. Podobno sporočajo iz Francije in Nemčije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski upravljavec električnega omrežja ESO je sporočil, da bodo morda potrebni načrtovani triurni izpadi dobave električne energije za britanska gospodinjstva in podjetja. S tem bi zagotovili, da omrežje ne bi klecnilo. To so sicer opisali kot "malo verjeten" scenarij, do katerega bi prišlo, če elektrarne ne bi dobile dovolj plina za delovanje.

Minister Nadhimi Zahawi je sicer danes za Sky News spomnil, da ima Velika Britanija drugo največjo infrastrukturo za predelavo utekočinjenega zemeljskega plina v Evropi. "Polovico plina proizvedemo tukaj doma, želimo pa iti še dlje - letos smo proizvodnjo plina povečali za 26 odstotkov. Imamo povezovalne plinovode s sosednjimi državami," je dejal.

Vseeno je prav načrtovati vse možne scenarije, je dodal Zahawi. Zavrnil pa je načrte, po katerih bi vlada namenila 14 milijonov funtov za kampanjo ozaveščanja ljudi o varčevanju z energijo.

V Franciji predvidevajo dvourne redukcije

O morebitnih redukcijah razmišljajo tudi v drugih evropskih državah. V Franciji načrt, ki ga je pripravil distributer električne energije Enedis, v najslabšem primeru predvideva do dvourne redukcije, poroča tiskovna agencija Reuters. Splošni izpadi električne energije bi lahko izmenično prizadeli le nekatere dele Francije, še dodaja agencija, ki se sklicuje na neimenovane dobro poučene vire.

Tudi v Nemčiji ni mogoče povsem izključiti, da bi v letošnji zimi občasno prišlo do primerov, ko razpoložljiva električna energija ne bi zadostovala za celotno povpraševanje, je sporočil nemški upravljavec prenosnega elektroenergetskega omrežja Amprion. Da bi to preprečili, bi upravljavci omrežja v najslabšem primeru uvedli časovno omejene redukcije, poroča spletni portal Clean Energy Wire.

Robert Schmitt, vodja münchenske organizacije, ki zagotavlja storitve odzivanja na nesreče, meni, da se morajo Nemci naučiti, kako ravnati v primeru redukcij. Njegova organizacija že od leta 2009 ponuja tovrstne tečaje, interes zanje pa se je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa občutno povečal od začetka ruske invazije na Ukrajino. Med drugim poučujejo kuhanje brez elektrike, alternativne načine oskrbe s pitno vodo in zagotavljanje zalog za nujne primere.

Evropska komisija se ob vse bolj zaostreni energetski krizi pripravlja tudi na morebitne izpade elektrike, je ta teden v pogovoru za nemško medijsko skupino RND povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Če bi do tega prišlo v več državah članicah EU, bi lahko koristile tudi pomoč iz evropske strateške rezerve, je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • 725b03553d49f4b8e93285a1f3dfccb54987f980 19:53 10.oktober 2022.

  Boga mi,če mi bojo podrażali gretje,bom začel kurit parket sredi stanovanja,letvico po letvico...

 • rd2dmk2 08:51 10.oktober 2022.

  prvo, ugasnite vse mode in set-up boxe, ko ugasnete vaše kompe in tv-je, izklopite vse polnilce, ki nič ne polnite in bo elektrike dovolj za še eno jeklarno. drugič, hitr prpravte cel kup plenic in podobne šare, kajti čez leto ...prikaži več se bo jokalo, kot kaže!!!

 • Avatar pantani
  pantani 20:03 09.oktober 2022.

  Prav jim je in prav bo tudi nam. Prvo naj odklopijo vse ovce z ukrajinskimi zastavami v profilih, vse levicarje, ki jih ze desetletja briga za bombe v Jemnu in Palestini, danes pa igrajo velike clovekoljubneze in ploskajo Ukrajini, drzavi, ...prikaži več ki je 10+ let sistematicno teptala pravice skoraj polovici svoje drzave. To je samo in izkljucno VASA krivda.