Svet
14136 ogledov

Prisotni šokirani zaradi Putinove poteze

Vladimir Putin
1/3
Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin se je pojavil v mestu Deerbent, kjer ga je pričakala navdušena množica.

Derbent je najjužnejše mesto v Rusiji in hkrati tretje največje mesto v ruski republiki Dagestan. Kot je razvidno iz posnetkov, ki krožijo po družbenih omrežjih, se je ruski predsednik Vladimir Putin rokoval z množico navdušenih državljanov, nekateri so se z njim tudi fotografirali. 

Ena izmed prisotnih žensk se je tako razveselila ruskega predsednika, da jo je ta med fotografiranjem poljubil na čelo. Analitiki in številni zahodni voditelji trdijo, da je Putin oslabljen zaradi vstaje prejšnji konec tedna v Rusiji in da bo verjetno želel pokazati, da ostaja priljubljen pri svojem ljudstvu. Očitno je Dagestan eden od krajev, kjer se je ruski predsednik odločil utrditi svojo podobo.

Teorije o dvojniku

Niso pa vsi tako prepričani, da je bil res Putin tisti, ki je tako brezskrbno stekel v množico in objemal ljudi. Nekateri uporabniki Twitterja menijo, da ruski voditelj nikoli ne bi tvegal tesnega stika z ljudmi, bodisi zaradi strahu pred napadom bodisi zaradi strahu pred virusom. Pri tem spomnijo na njegovo popolno izolacijo med pandemijo covida. 

Špekulirajo, da naj bi bil med ljudmi Putinov dvojnik, eden od večih, ki jih po nepotrjenih govoricah uporablja ruski predsednik. Kot je znano, je uradni Kremelj vsa namigovanja v tej smeri že zanikal. 

General izginil iz javnosti

Medtem del ruskih medijev piše, da je ruski general Sergej Surovikin, nekdanji poveljnik ruskih sil v Ukrajini, po sobotnem uporu skupine ruskih plačancev Wagner izginil iz javnosti. Številni ruski mediji in Financial Times sedaj poročajo, da je bil aretiran, saj naj bi bil seznanjen z načrti vodje Wagnerja, Jevgenija Prigožina še pred začetkom upora.

Hitrost, s katero je Wagner zavzel obsežna ozemlja na jugu Rusije, je sprožila ugibanja, da jih visoki predstavniki ruskega režima niso mogli oziroma niso hoteli ustaviti. Številni ruski uradniki naj bi bili namreč tesno povezani s Prigožinom. Za enega njegovih večjih zaveznikov je veljal general Sergej Surovikin, nekdanji poveljnik ruskih sil v Ukrajini, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Surovikin se je sicer med sobotnim uporom postavil na stran Rusije in v videonagovoru Prigožina pozval, naj konča svoj pohod proti Moskvi. Številni ameriški uradniki sumijo, da vodja Wagnerja ne bi začel svojega upora, če ne bi verjel, da mu bodo drugi priskočili na pomoč. Hkrati pa menijo, da bi njegove vezi s Surovikinom lahko pojasnile, zakaj je po uporu še vedno živ, poroča ameriški časnik New York Times.

Informacije o prijetju že v soboto

Ruski general je kmalu po končanem uporu izginil iz javnosti. Že v soboto je ruski vojaški bloger Vladimir Romanov poročal, da je bil Surovikin aretiran zaradi suma, da se je postavil na stran Prigožina. Njegovo aretacijo je v torek naznanil tudi časnik Moscow Times, ki je kot razlog navedel, da naj bi bil Surovikin seznanjen z načrti Prigožina še pred začetkom upora. O aretaciji ruskega generala je danes poročal še Financial Times.

Surovikinov namestnik, generalpolkovnik Andrej Judin je sicer v preteklih dneh večkrat zanikal, da sta z njegovim nadrejenim v priporu. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je v odgovoru na vprašanje, kje se nahaja Surovikin, danes novinarje napotil na obrambno ministrstvo.

"O teh dogodkih obstaja veliko različnih špekulacij, govoric in tako naprej," je medtem dejal že v sredo ter ponovil, da sta ruska vojska in ljudstvo med uporom stala na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Aleksander Lukašenko Razkrito Svet Lukašenko o Prigožinu: "Desetkrat več psovk kot normalnih besed" Aleksander Lukašenko Svet Napeto v Rusiji, oglasil se je Lukašenko

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 53
  • Kmodri 17:35 01.julij 2023.

    Kar si je zamislil Putin in naj bi prepeljalo do vzpona Rusije, se že kaže v nasprotno smer - propad. Verjetno je Putin od svojih sodelavcev dobil napačne informacije, saj se diktatorju pove tisto kar želi slišati. Je vojna vredna ...prikaži več tega, da se mu je EU obrnila? Rusija bi lahko prosperirala, če bi ohranila dobre odnose z EU. Ampak neracionalno razmišljanje bo pripeljalo do Male Rusije - Moskovije! Putlerja pa pred sodišče za vojne zločine! Bog pomagaj Rusom!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:41 01.julij 2023.

    Putin ima vsak dan več metod po Leninu !

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:40 01.julij 2023.

    jap, pa saj smo tudi videli ljudstvo iz ulice, kako čestita in maha Wagnerjevim vojakom...me pa zmoti Putinov pogled...ali je na kokainu ali pa psihično bolan...za razliko od okic dekleta.