Svet
5269 ogledov

Lukašenko o Prigožinu: "Desetkrat več psovk kot normalnih besed"

Aleksander Lukašenko Epa Aleksander Lukašenko.
Beloruski predsednik je razkril podrobnosti pogovorov z Vladimirjem Putinom in Jevgenijem Prigožinom.

Kratkotrajni upor skupine Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina se je konec preteklega tedna končal s posredovanjem beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka

Slednji je najprej opravil pogovor z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Ta je med napredovanjem Wagnerjevih sil proti Moskvi že obupal nad pogajanji. "Poslušaj, Aleks. On se ne javi, ne želi več govoriti," so bile Putinove besede, ki jih je Lukašenko zaupal beloruskim državnim medijem. 

Ko so bili pripadniki Wagnerja v soboto od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov, je tiskovna služba beloruskega predsednika sporočila, da je ta prepričal Prigožina, naj ustavi svoj pohod.

"Govorila sva 30 minut in pri tem preklinjala. Skoraj izključno to. Bilo je desetkrat več psovk kot normalnih besed," so Lukašenkov opis pogajanj s Prigožinom prenesli beloruski mediji.

V pogovoru s Prigožinom sta med drugim razpravljala o tegobah, s katerimi se sooča Wagner. Prigožin naj bi mu rekel, da od Moskve zahteva izročitev ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba Valerija Gerasimova. Lukašenko mu je odvrnil, da se to ne bo zgodilo in ga opozoril, da ga bodo ruske sile na poti do Moskve uničile.

Izkoristili bi njihove izkušnje

Wagner na ulicah mesta | Avtor: epa epa

Prigožin je kmalu po pogovoru z Lukašenkom sporočil, da se njegove sile vračajo v baze, češ da si ne želijo prelivanja krvi. Lukašenka pri tem ni omenil, beloruskemu voditelju pa se je kasneje za posredovanje zahvalil Putin, ki je v ponedeljek sicer sporočil, da je sam zaukazal izogibanje prelivanju krvi v soboto.

Lukašenko je še izjavil, da bo Minsk sedaj skušal izkoristiti neprecenljive izkušnje skupine. Beloruski voditelj se prisotnosti Wagnerja v njegovi državi ne boji, a vseeno dodaja, da jih bodo oblasti pozorno spremljale. Prav tako je poudaril, da mu je Putin zagotovil varnostna jamstva, poroča britanski BBC.

Prigožin bo v državi deloval na lastne stroške, Belorusija pa ne namerava graditi taborišč za pripadnike Wagnerja. "Ponudili smo jim eno od opuščenih vojaških oporišč. Prosimo postavite svoje šotore," je še dodal Lukašenko. Beloruski obrambni minister Viktor Hrenikov je medtem Lukašenka obvestil, da ne bi imel nič proti, če bi pripadnike Wagnerja vključili v belorusko vojsko. Lukašenko pa mu je naročil, naj se o morebitni vključitvi pogaja s Prigožinom.

Nov hud napad na Kramatorsk

Kramatorsk raketni napad | Avtor: Epa Epa

V ruskem raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine je bilo v torek ubitih najmanj osem ljudi, vključno s tremi otroki, več deset ljudi pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti. V napadu so ruski izstrelki zadeli restavracijo in nakupovalno središče. Na območju je bilo takrat veliko civilistov, poroča britanski BBC.

Dva umrla otroka sta bila stara 15 let, eden pa 12. Umrlo naj bi tudi 17-letno dekle. Po navedbah ukrajinskih reševalnih služb je bilo v napadu ranjenih najmanj 56 ljudi, čeprav je uradna številka trenutno najmanj 40. Reševalci sicer nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:49 30.junij 2023.

    In oni se imajo za normalne,ma dej,so otroc,ki imajo majhne,in velike rakete

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:33 30.junij 2023.

    še dobro,da vse čaka matilda

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:31 30.junij 2023.

    Hudo je ko se dobijo nori generali,in bivši kgbjevci

Sorodne novice