Svet
10200 ogledov

Prizor Putinovega zloveščega odgovora se širi po spletu

Vladimir Putin Epa Vladimir Putin.
V intervjuju je ruski predsednik poslal posredno sporočilo Jevgeniju Prigožinu.

Vladimir Putin je v intervjuju povzel sobotne dogodke, ko je skupina Wagner sprožila interni spopad z rednimi ruskimi vojaškimi enotami in krenila na pohod proti Moskvi.

Poskus državnega udara se je hitro končal s kompromisom. Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je, bojda na pobudo predsednika Aleksandra Lukašenka, odletel v Belorusijo, kjer so ga že sprejeli.

Borcem Wagnerja, ki niso sodelovali v uporu, je obrambno ministrstvo ponudilo zaposlitev v ruski vojski, ostali pa po Putinovih besedah naj ne bi bili deležni kazenskih ukrepov.

Toda besede so eno, realnost nekaj drugega. In sodeč po besedah dolgoletnega šefa Ruske federacije zgodba še ni končana. Putin je namreč v televizijskem intervjuju poslal zlovešče sporočilu Prigožinu in ostalim upornikom.

Novinar je Putina vprašal, ali je zmožen odpustiti. "Da. Toda ne vsega," je odgovoril predsednik. Sledilo je vprašanja, česa Putin ne more oprostiti. Odgovor je bil preprost. "Izdaje," je z mračnim obrazom dejal predsednik in najbrž poskrbel, da bo posebej Prigožin v naslednjih dneh, mesecih in letih zelo previden.

Že opustili obtožbe

Ruska zvezna varnostna služba FSB je danes sporočila, da umika obtožbe v primeru zasebne najemniške vojske Wagner glede organizacije oboroženega upora proti ruskemu vojaškemu vodstvu.

Medtem je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da pripravljajo prenos Wagnerjeve vojaške opreme v redno vojsko. "Potekajo priprave na prenos težke vojaške opreme iz zasebnega vojaškega podjetja Wagner v enote ruskih oboroženih sil," je ministrstvo zapisalo v izjavi.

Zelenski: "Napredujemo!"

Ukrajinska protiofenziva uspešno napreduje, je v ponedeljek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Danes so naši borci napredovali v vseh smereh in to je srečen dan," je dejal v svojem rednem video nagovoru, potem ko je obiskal ukrajinske vojake na fronti v regiji Doneck, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik je v ponedeljek popoldan obiskal pripadnike ukrajinskih sil v bližini mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer so potekali hudi spopadi, in v regiji Zaporožje na jugu države.

Oblasti v Kijevu so kasneje sporočile, da so ukrajinske sile zavzele še eno vas v regiji Zaporožje. "Vsa naša zemlja bo osvobojena - absolutno vsa," je še dejal Zelenski.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • bobubob 21:12 27.junij 2023.

    Medtem, ko ugibamo kdo nam manj laže, Slovenija sprejema sporazume o obveznih migrantskih kvotah in se odpoveduje konsenzualnemu načinu glasovanja v EU. Komaj čakamo, komu lahko še zlezemo v rit. Imamo pa hud problem - ko smo v eni luknji, ...prikaži veči, ne moremo biti obenem še v drugi. Torej moramo biti malo tu, malo tam. Res, kot tak se moraš zagnusiti še takemu ljubitelju analnih dejavnosti. Ampak to so želeli volilci. Kakršni volilci, taka oblast.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:53 27.junij 2023.

    Držim pesti za Ukrajince, istočasno pa se sprašujem zakaj je ta vojna potrebna? Da smo se evropejci znebili zastarelega orožja? Situacija Putin- Prigožin pa se mi zdi skrajno čudna in res me zanima kaj dejansko se dogaja, ne pa ta ...prikaži veča gluma za javnost.

  • Igxigx 17:48 27.junij 2023.

    Enkrat sem že napisal in lahko samo ponovim: Prigožin je dead meat. Putin ne pozablja in ne oprošča. Eden od namenov kazenske sankcije je generalna prevencija. Odvračanje drugih od podobnih idej (da bi se uprli). Zato mora biti Prigozin kaznovan. ...prikaži več. Drugi razlog je čisto navadno maščevanje. Tretji razlog je, da Putin ne sme izpasti slabič. Putinov modus operandi je znan. Male ribe pošlje v čuzo. Resne grož je pa doleti "nesreča".

Sorodne novice