Svet
26713 ogledov

Putinovo letalo izginilo z radarjev

Vladimir Putin Profimedia
V Rusiji situacija ves dan napeta.

Letalo, ki ga običajno uporablja ruski predsednik Vladimir Putin, je danes poletelo iz Moskve proti Sankt Peterburgu. Čez nekaj časa je letalo izginilo iz Flightradarja, kar najverjetneje pomeni, da je izklopilo sledilne naprave. Ali je bil ruski predsednik Putin v tem času na letalu, ni znano. Tuskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer pred tem sporočil, da je Putin v Moskvi in da ​​dela v Kremlju.

Sergej Nariškin, vodja ruske obveščevalne službe SVR, je medtem danes dejal, da je že jasno, da je poskus destabilizacije države in zanetitve državljanske vojne spodletel, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

A ruski vojaki so na jugozahodnem robu Moskve postavili mitraljeze, kažejo fotografije, ki jih je objavil časnik Vedomosti. Fotografije prikazujejo tudi oboroženo policijo, ki se množi na mestu, kjer vodi avtocesta, ki jo uporabljajo Wagnerjevi uporniški plačanci v rusko prestolnico.

Medtem ko ruski mediji sporočili, da bodo izklopili internet, če bo to potrebno. 

Streljanje na Wagnerjeve enote

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponoči sprožil upor proti vodstvu ruskega obrambnega ministrstva, je čez dan potrdil, da ruska vojska strelja na njegove enote. Lokacije sicer ni navedel, viri, ki jih navajajo tuji mediji, pa poročajo, da je do obstreljevanja prišlo v okolici mesta Voronež, na poti konvoja proti Moskvi.

Njegove enote so ponoči prečkale mejo iz Ukrajine v Rusijo in - po navedbah Prigožina brez enega samega strela - zavzele vojaške objekte v od meje kakih 100 kilometrov oddaljenem Rostovu na Donu, kjer je štab južnega poveljstva ruske vojske. To je kasneje v nagovoru potrdil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Glede na vire, ki jih navaja BBC, so enote Wagnerja, ki naj bi bile na poti proti Moskvi, kasneje zavzele tudi vojaška poslopja v Voronežu. Ta leži na pol poti med Rostovom in Moskvo, približno 600 kilometrov južno od ruske prestolnice.

Glede na analizo posnetka na spletu, ki prikazuje konvoj vozil Wagnerja, so se ti nahajali na avtocesti med Voronežem in Moskvo, ki poteka skozi regijo Lipeck, je ugotovil BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:57 25.junij 2023.

    Še dobro,da imamo mi dobro vojsko,ki se lahko ubrani putlerju,ampak samo njemu

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:30 25.junij 2023.

    Rusijo je pokopal že Gorbačov,ki je bil napreden voditelj.Ozemlje ni več pomembno,pomemben je mir in sožitje med narodi,z vojno ne dosežeš ničesar več,samo tem idiotom na oblasti tega ne moreš dopovedati.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:27 25.junij 2023.

    To je bila predstava za narod,me zanima nadaljevanje,kaj se bodo zdaj zlagali