Svet
18695 ogledov

Preobrat v Rusiji. Prigožin borcem izdal nov ukaz.

Moskva Profimedia
Plačancem, ki so bili na poti v Moskvo, naj bi Prigožin ukazal umik.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je v skladu z dogovorom z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal z vodjo Wagnerja Jevgenijem Prigožinom, piše ruska RIA Novosti, ki se sklicuje na belorusko tiskovno službo.

Dodajajo, da je Prigožin sprejel predlog vodje Belorusije, da ustavi napredovanje Wagnerjeve skupine v Rusiji in sprejme nadaljnje korake za umiritev napetosti.

Na Twitterju se je pojavila informacija, da je Prigožin vse zanikal, nato pa se je na Telegramu pojavilo njegovo zvočno sporočilo, v katerem je dejal, da se njegovi borci vračajo v bazo, da ne bo prelivanja krvi.

Lukašenkova tiskovna služba, kot trdijo ruski novinarji, trdi, da obstaja osnutek rešitve situacije, ki je sprejemljiv za obe strani, in da Wagnerjevi borci dobivajo varnostna jamstva. Katera, ni bilo navedeno, prej pa je pisalo, da jim Putin ponuja amnestijo. Pogovori so trajali ves dan. Dosegli naj bi dogovor o nedopustnosti prelivanja krvi na ozemlju Rusije.

Zavrelo sinoči

Razmere so eskalirale sinoči, ko je Prigožin rusko vojsko obtožil napada na njegove enote, in napovedal odstranitev vodstva ruskega obrambnega ministrstva in vojske. V posebej napetih odnosih je bil že dlje časa z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, ki ga je krivil za poraze ruskih sil in visoko število žrtev na bojiščih.

Do jutra so pripadniki njegovih enot prispeli do Rostova na Donu, kakih 100 kilometrov oddaljenega od meje z Ukrajino, kjer so - po besedah Prigožina brez enega samega strela - zavzeli vojaške objekte. V mestu je sicer sedež južnega poveljstva ruske vojske, od koder ta nadzoruje agresijo nad Ukrajino.

Prigožin je v posnetku zatrdil, da jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli naprej vse do konca. Tako on kot njegovih 25.000 borcev je pripravljenih tudi umreti, je zatrdil. Uživali naj bi tudi podporo lokalnega prebivalstva, ker da gre za "pohod za pravico", je dejal in poudaril, da skupino sestavljajo domoljubi.

Moskva | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin potezo označil za izdajo

V Moskvi so proti Prigožinu sprožili preiskavo zaradi pozivanja k uporu, oblasti so wagnerjevce pozvale k predaji. Putin je v nagovoru narodu dejanja skupine označil kot "nož v hrbet" in izdajo, zanje je napovedal kazen. Na kocki je prihodnost Rusije, dogajanje pa zanjo predstavlja "smrtonosno grožnjo", je posvaril. Pozval je k enotnosti in zatrdil, da ne bo dovolil državljanske vojne.

Najemniška vojska je kljub svarilom hitro napredovala proti Moskvi. V mestu Voronež, od Moskve oddaljenem približno 600 kilometrov, so prav tako zavzeli vojaška poslopja, nato pa po avtocesti napredovali dlje proti regiji Lipeck, od koder je do prestolnice le še kakih 300 kilometrov.

S poti so prihajal poročila o blokadah, ki naj bi bile nastavljene na cesti, pri Voronežu pa je ruska vojska po besedah Prigožina s topništvom in helikopterji tudi obstreljevala njegov konvoj. Glede na posnetke naj bi most, okrog 100 kilometrov od Moskve, blokirali tovornjaki.

Razglasitev protiteroristične operacije

Na vseh območjih na poti so ruske oblasti močno poostrile varnostne ukrepe, v Voronežu in Moskvi pa razglasile celo protiteroristično operacijo, ki daje oblastem dodatne pristojnosti, med drugim glede omejevanje gibanja in nadzora nad komunikacijami. Iz prestolnice so že dopoldne poročali o omejenem dostopu do spleta.

V strahu pred prihodom Wagnerja so mestne oblasti razglasile še dodatne ukrepe. Župan Sergej Sobjanin je naznanil, da bo iz preventivnih razlogov v ponedeljek v mestu s približno 12 milijoni prebivalcev dela prost dan. Tako kot oblasti v Lipecku in Voronežu je prebivalce pozval, naj čim manj potujejo po mestu.

Govorice, da je Putin odšel

Pojavile so se tudi govorice, da naj bi Putin že zapustil Moskvo, a so v Kremlju zatrdili, da še naprej dela v Kremlju. Naj pa bi bile po nekaterih informacijah razprodane letalske karte za Tbilisi, Astano in Istanbul.

Putinu so podporo v trenutnih razmerah, ki predstavljajo velik izziv za ruskega predsednika, izrekli tako voditelji obeh domov ruskega parlamenta kot patriarh Kiril. Putin se je obrnil tudi na zaveznike v Belorusiji, Kazahstanu in Uzbekistanu. Svoje borce mu je na pomoč poslal čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

Moskva | Avtor: Profimedia Profimedia

Podpora Ukrajini

V Evropi in ZDA razmere pozorno spremljajo. Kot so javili tako iz Bruslja kot Washingtona, pa tudi iz več drugih evropskih držav, se med seboj posvetujejo, med drugim v okviru skupine G7. Obenem vsi izrekajo nadaljnjo podporo Ukrajini.

Razmere spremlja tudi Slovenija, vlada prek operativne skupine sekretariata sveta za nacionalno varnost. Obrambni minister Marjan Šarec je dejal, da gre za notranje zadeve Rusije, Slovenija pa da še vedno podpira Ukrajino v njenem boju za ozemeljsko celovitost.

Na zunanjem ministrstvu zaradi nemirov in negotovosti v južnem delu Rusije slovenskim državljanom svetujejo dodatno previdnost in dosledno upoštevanje potovalnega opozorila. Ministrstvo je namreč že doslej odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in državljane, ki so tam, pozivalo k vrnitvi domov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je oborožen upor označil za dokaz politične nestabilnosti Rusije. Na obrambnem ministrstvu v dogajanju medtem vidijo za "okno priložnosti" za Ukrajino, ki vodi protiofenzivo za ponovno osvojitev zasedenega ozemlja. Popoldne je ministrstvo javilo, da so njihove sile že sprožile več novih ofenziv na vzhodu države in obenem ponovno osvojile nekaj ozemlja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • Avatar pantani
    pantani 08:14 25.junij 2023.

    Za vse ukrofile, ki jim je včeraj skupaj prihajalo do onemoglosti, priguzin je pobegnil v Belorusijo. Kako bogi ste ne umu,še posebej MS!!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:24 25.junij 2023.

    Verjetno pa je tudi pol putinovih generalov proti tej vojni,ker so ugotovili,da rusi nikamor ne morejo,dokler se to ne neha.Na njih so pa pritisnili bogatuni,ker so jim zaplenili vse jahte,in nimajo več prave svobode,ja ,denar je sveta vladar

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:21 25.junij 2023.

    Vse je to igra za vas evropske ovce