Svet
19554 ogledov

Wagner le še 360 km od Moskve. Evakuacija stavb, na ulicah vojska

Moskva
1/4
Profimedia
Wagner napreduje proti Moskvi. Ta je zaprta, nekatere stavbe evakuirajo.

Sile skupine Wagner so vstopile v rusko regijo Lipeck, ki se nahaja približno 400 kilometrov južno od Moskve, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile lokalne oblasti. Po zadnjih informacijah naj bi bile okrog 260 kilometrov od ruske prestolnice. 

"Oblasti sprejemajo vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalstva. Situacija je pod nadzorom," je dejal guverner mesta Lipeck Igor Artamonov, potem ko je pred tem državljanom naročil, naj ostanejo doma.

Enote Wagnerja po davišnjem vstopu na ozemlje Rusije in zavzetju vojaških objektov v Rostovu na Donu hitro napredujejo proti Moskvi. Do Lipecka so prišle iz Voroneža, kjer naj bi prav tako zasedle vojaška poslopja. Ni pa jasno, koliko pripadnikov najemniške vojske je v katerem izmed krajev, navaja BBC.

Moskva je medtem blokirana, vstop in izstop iz mesta je prepovedan, piše Kyiv Independent.

Evakuacija stavb

BBC Rusija je poročal o evakuacijah javnih zgradb v Moskvi, evakuirajo muzeje v bližini Kremlja, prav tako nekatere nakupovalne centre. V zadnjih nekaj urah so poročali o evakuaciji Tretjakovske galerije, Puškinovega muzeja in Hiše kulture, poroča Guardian, evakuirali so tudi nakupovalni center Mega Belaya Dacha in Kvartal, je poročal BBC.

Medtem je za ruske državljane meje že zaprla Latvija, je sporočil  novoizvoljeni predsednik Edgars Rinkevičs. Varnost na meji z Rusijo je okrepljena tudi v sosednji Estoniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju nemškega časnika Der Spiegel naj bi bili razprodani vsi direktni leti iz Moskve. Na voljo naj ne bi bilo več letalskih kart za lete v Tbilisi, Astano in Istanbul.

Erdogan v podporo Putinu 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer danes v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Putinom dejal, da je Turčija pripravljena pomagati iskati "mirno rešitev" oboroženega upora v Rusiji, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz njegovega kabineta.

Erdogan je "poudaril pomen ravnanja z zdravim razumom," so sporočili in dodali: "Predsednik Erdogan je dejal, da smo mi, kot Turčija, pripravljeni prispevati svoj delež za čim hitrejšo mirno rešitev dogodkov v Rusiji".

Telefonski pogovor je potrdil tudi Kremelj, kjer so navedli, da je turški predsednik izrazil "polno podporo korakom, ki jih je sprejelo rusko vodstvo".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:35 25.junij 2023.

    Zanimivo,kako narod beži v turčijo,prave pi...ke,toliko od domoljublja za rusijo

  • Kmodri 19:48 24.junij 2023.

    Baje je bilo vse zaigrano! Lu, Ender takoj se vrnita z Slovenijo! Hribar pa nazaj v klet!

  • Avatar pantani
    pantani 19:29 24.junij 2023.

    To bo to ja,25.000 vojakov in to brez podpore letalstva,pa vi ste res usekani,če temu verjamete!!!