Svet
13 ogledov

Prispeli inšpektorji ZN za kemično orožje

Svet 27.05.12, sirija, demonstracije, Free Syrian Army, vojaska vaja v opusceni Reuters
Inšpektorji Združenih narodov, ki so zadolženi, da ugotovijo, če je bilo v krvavi sirski državljanski vojni uporabljeno kemično orožje, so danes prispeli v Damask.

Pričetek misije so morali večkrat preložiti zaradi nesoglasij med ZN in režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada glede obsega preiskave ZN o domnevni rabi kemičnega orožja. Sirska vlada je sicer v četrtek znova zatrdila, da ničesar ne skriva. Tako sirska vlada kot opozicijski oporniki drug drugega obtožujejo uporabe kemičnega orožja.

Misijo ZN vodi švedski orožarski strokovnjak Aake Sellstroem, njegova ekipa pa naj bi med drugim preiskala kraj Han al Asal blizu Alepa, kjer naj bi po trditvah sirske vlade uporniki 19. marca uporabili kemično orožje in ubili najmanj 26 ljudi, od tega 16 vojakov. Opozicija nasprotno trdi, da so napad izvedle režimske sile.

Han al Asal je trenutno pod nadzorom upornikov, kar poraja dvome v to, ali bo ekipa ZN mesto sploh dosegla. Sirska opozicija sicer zatrjuje, da bodo imeli inšpektorji popoln dostop do krajev, kjer je domnevno prišlo do uporabe kemičnega orožja.

Damask je k preiskavi ZN pozval že marca, a je obenem vztrajal, naj se ta osredotoči samo na Han al Asal. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je po drugi strani zahteval širši dostop in preiskavo tudi drugih prizorišč domnevne rabe orožja. Preiskovalci ZN bodo sicer preiskavo predvidoma izvedli še v dveh drugih krajih, a njunih imen zaenkrat niso razkrili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.