Svet
3438 ogledov

Prodaja neuspešna, pade lahko prva domina nove svetovne krize

Borza Reuters
Stečaj podjetja bi lahko močno zatresel kitajsko gospodarstvo.

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande ni uspel z načrtovano 2,5 milijarde dolarjev vredno prodajo enote za nepremičninske storitve, s čimer je konglomerat korak bližje propadu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki ob tem opozarjajo, da bi lahko stečaj podjetja močno zatresel kitajsko gospodarstvo.

Po 4. oktobru se je danes na hongkonški borzi ponovno trgovalo z Evergrandovimi delnicami, ki pa so po spodletelem poskusu prodaje ene od enot konglomerata padle za več kot 10 odstotkov, poroča AFP. Ob novici o neuspeli prodaji je Evergrande sporočil, da morda ne bo uspel izpolniti vseh finančnih obveznosti.

Konglomerat je želel za 2,58 milijarde dolarjev prodati 50,1-odstotni delež v enoti za nepremičninske storitve. Kupec naj bi bila hongkonška nepremičninska družba Hopson Development Holdings, s prodajo pa bi Evergrande ublažil svoje likvidnostne težave.

Družbo bremeni okoli 300 milijard dolarjev težak dolg, vlagatelji pa se bojijo, da bi morebiten propad podjetja močno zamajal širše kitajsko gospodarstvo.

Glede Evergranda se je minuli teden prvič oglasila tudi kitajska centralna banka in ocenila, da so tveganja, ki jih težave kitajskega nepremičninskega konglomerata Evergrande predstavljajo za širši finančni sektor, obvladljiva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.