Svet
1196 ogledov

Projekcije v ZDA po sproščanju: Število smrti se bo podvojilo

Koronavirus v ZDA Epa
V ZDA višje projekcije smrti zaradi odpiranja gospodarstva.

Univerza Washington sedaj zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135.000 Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila. Uradne projekcije vlade, ki jih Bela hiša za zdaj taji, pa govorijo o po 3000 mrtvih na dan do konca meseca.

Univerza Washington ocenjuje, da se bo zaradi večje mobilnosti prebivalstva ob odpravljanju določenih omejevalnih ukrepov povečalo tako število okužb kot smrti zaradi koronavirusa. Delna odprava omejitev se po 11. maju obeta v 31 zveznih državah ZDA.

Razkrili notranje projekcije Trumpove vlade

New York Times je medtem razkril notranje projekcije vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa na podlagi podatkov Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) in Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema), da se bo število okužb na dan do konca meseca s sedanjih okrog 25.000 povečalo na okrog 200.000, število smrtnih primerov pa podvojilo na okrog 3000. Bela hiša za zdaj zanika, da bi bil to njen dokument.

Koronavirus v New Yorku Koronavirus Svet V ZDA že skoraj 68.000 mrtvih zaradi covida-19

V ZDA je po podatkih univerze Johns Hopkins do sinoči število okuženih s koronavirusom naraslo na 1,18 milijona, za covidom-19 pa je do sinoči umrlo skoraj 69.000 ljudi. V najbolj prizadeti državi New York se zadeve umirjajo, saj je v nedeljo za covidom-19 umrlo 226 ljudi. Na višku pandemije v začetku aprila pa jih je umiralo po 800.

Odpiranje bo postopno

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v ponedeljek dejal, da bodo državo odpirali počasi v štirih fazah in to najprej tam, kjer ni toliko okužb, kot so redko poseljena okrožja na severu države. Uvodoma bodo lahko šli nazaj na delo po pisarnah, v prodaji na drobno, nepremičninskih podjetjih, potem v restavracijah in hotelih, gledališča pa bodo na vrsti zadnja. V New Yorku je bilo do sinoči 319.000 okuženih in 25.000 mrtvih.

Koronavirus v ZDA | Avtor: Epa Epa

Florida, kjer se je doslej okužilo 37.000 ljudi, umrlo pa 1400, je začela odpirati prodajalne in restavracije ob upoštevanju 25-odstotne zasedenosti kapacitet, šole, kinodvorane, bari in telovadnice pa ostajajo zaprte. V ponedeljek se je odprla plaža v mestu Clearwater, vendar je odpiranje plaž v rokah lokalnih oblasti. Miami Beach na primer ostaja zaprt.

Koronavirus v ZDA Koronavirus Svet Trump: Brez mojih ukrepov bi bilo v ZDA milijon in pol mrtvih

V Ohiu z 20.000 okuženimi in 1000 mrtvimi je guverner Mike DeWine dovolil delo gradbenim podjetjem in predelovalni industriji ter pisarniškim delavcem, pod pritiski pa je popustil celo kalifornijski guverner Gavin Newsom, ki bo od petka dovolil odprtje nekaterih poslov z omejitvami. Najprej bo mogoče v trgovine z oblačili in cvetličarne, vendar po kalifornijsko iz avtomobila. Kalifornija ima skoraj 56.000 okuženih in nekaj manj kot 2300 mrtvih.

Zagon ne teče skladno z upi republikancev

Protestom navkljub pa odpiranje ne teče v skladu z upanjem republikancev po ZDA. V predmestju Atlante Kennesaw so v ponedeljek odprli velik nakupovalni center Cobb, vendar ni bilo kupcev, pa tudi vsi trgovci svojih lokalov niso odprli. Georgia ima skoraj 29.500 okuženih in skoraj 1250 mrtvih.

Republikanski državni kongresniki po vzoru kolegov iz Michigana delajo težave demokratskemu guvernerju, ki želi upočasniti odpiranje ekonomije. V Severni Dakoti so začeli zaganjati mesno tovarno, ki so jo zaprli potem, ko se je v njej okužilo 800 delavcev. V Michiganu je 44.000 okuženih in 4100 mrtvih, v Louisiani 29.600 okuženih in več kot 2000 mrtvih, v Severni Dakoti pa 1225 okuženih in 25 mrtvih.

Donald Trump Svet Trumpov adut iz rokava: Operacija "warp speed"

V Washingtonu pa je v ponedeljek prvič od marca zasedal zvezni senat. Predstavniški dom še ne bo, vendar so senatorji lahko pogumni, ker jih je le 100 v primerjavi s 435 člani predstavniškega doma, ki se v dvorani težje držijo narazen.

Prvo sejo na daljavo po telefonu v zgodovini je v ponedeljek imelo vrhovno sodišče ZDA, postopek pa je potekal tudi v neposrednem prenosu na internetu. Vrhovno sodišče je 20 primerov, ki jih je imelo na urniku za marec in april, preložilo, nato pa se odločilo, da bo maja poskusilo z zaslišanji desetih primerov v šestih dneh.

Koronavirus v ZDA | Avtor: Epa Epa

Vendar na daljavo, saj je tretjina sodnikov in sodnic zrela za upokojitev, starejši pa so bolj kot drugi izpostavljeni nevarnosti koronavirusa. Sodišče je poslušalo argumente za ali proti poskusu spletnega potovalnega podjetja Booking.com, da svoje ime zaščiti kot blagovno znamko. Trumpova vlada je proti in se sklicuje na zakon, ki generična imena izključuje iz možnosti zaščite.

Tragični spor, ki se je končal z umorom

V Flintu v zvezni državi Michigan, ki so jo in jo pretresajo protesti Trumpovih podpornikov proti demokratski guvernerki, pa je koronavirus povzročil prvi tragični spor, ki se je končal z umorom. A ne med oboroženimi protestniki, ampak družino, ki se je sprla z varnostnikom diskontne prodajalne Family Dollar.

Varnostnik hčerke ni hotel spustiti v trgovino brez maske, mama ga je grdo nadrla in družina se je po krajšem prepiru odstranila. Kasneje sta prišla nazaj oče in sin ter varnostnika ustrelila. Guvernerka Gretchen Whitmer je družini ustreljenega izrazila sožalje in obžalovala, da je do česa takega lahko prišlo v času, ko bi ljudje morali stopiti skupaj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.