Svet
19 ogledov

Protesti tudi v drugih državah

Protesti se nadaljujejo tudi v Jemnu, Bahrajnu, Maroku in Jordaniji. K protestom pozivajo tudi na Kitajskem.

Jemen
V torek ponoči so v prestolnici Sana privrženci jemenskega predsednika streljali na protivladne protestnike in ubili dva študenta, 11 pa ranili. Mladi bodo kljub temu proteste nadaljevali do padca režima, saj naj bi odstopilo že več poslancev vladajoče stranke. Medtem predsednik Saleh, ki je na oblasti že 32 let, svoje nasprotnike obtožuje podžiganja demonstracij in ponavlja, da ne bo odstopil.

Jordanija
Na proteste se pripravljajo tudi v Jordaniji. Za "dan jeze" naj bi določili petek, čeprav je kralj Abdulah II. napovedal reforme in začetek dialoga. A ker islamski verniki na ta dialog niso bili povabljeni, zdaj napovedujejo nove velike proteste.

Bahrajn

Bahrajnski kralj Hamad Ben Isa al Kalifa, ki je v Riad odletel pozdravit vrnitev savdskega kralja Abdulaha, je v torek odredil izpustitev 23 zapornikov in prenehanje sodnega pregona dveh opozicijskih voditeljev.

Protestniki zahtevajo daljnosežne demokratične reforme, vzpostavitev ustavne monarhije in odstop sedanje vlade.

Maroko

Še vedno je napeto tudi v Maroku. V ponedeljek je na severu države prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Ranjeni so bili 4 ljudje, več pa so jih aretirali.

Protestniki v Maroku zahtevajo odstop vlade in razpust parlamenta, bolj demokratično ustavo, konec korupcije in medijske cenzure ter boljše gospodarske in socialne pogoje.

Kitajska
K demonstracijam pozivajo tudi na Kitajskem. Vendar naj ti pozivi ne bi bili tako obsežni, saj ima Kitajska  obsežno spletno cenzuro, blokirana sta  Twitter in Facebook.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.