Svet
17 ogledov

Protesti v Jemnu ob "dnevu jeze"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V jemenski prestolnici Sana se je na množičnih protestih zbralo na tisoče ljudi, ki zahtevajo odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki državo vodi že več kot 30 let.

Protestniki vseh starosti, ki so se v četrtek zjutraj zbrali na ulicah jemenske prestolnice s transparenti proti revščini in vladi, vodijo opozicijske stranke, ki zahtevajo odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Ne bo vnovič kandidiral
Saleh se boji, da bi tudi v Jemnu izbruhnili podobni protesti kot v Tuniziji in Egiptu,
zato je že v sredo obljubil, da ne bo vnovič kandidiral na predsedniških volitvah. Dejal je tudi, da oblasti ne bo predal svojemu sinu in da v državi ne bo nikakšnih sprememb ustave, zaradi česar so bili ljudje dodatno nezadovoljni.

Oba domova parlamenta je jemenski predsednik nagovoril dan pred novimi množičnimi protesti, "dnevom jeze", ki so jih napovedali za četrtek. Mandat se Salehu sicer izteče leta 2013.

Jezni protestniki kljub obljubam poudarjajo, da ne bodo odnehali, dokler Saleh ne odstopi. Proteste v Jemnu je navdihnila vstaja v Tuniziji, še bolj pa demonstracije v Egiptu. Protestniki vzklikajo: "Najprej Tunizija, nato Egipt, zdaj Jemen!"

"Takšni množični protesti, ki so v velikem  obsegu izbruhnili tudi v Alžiriji in Sudanu, so se izkazali za pravi prelomni dogodek v arabskem svetu," je dejal odgovorni urednik revije Zunanja politika Blake Hounshell. "To je res brez primere."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.