Svet
33 ogledov

Prva sodba kazenskega sodišča v 10 letih

Thomas Lubanga Dyilo
1/3
Reuters
Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je nekdanjega vodjo milice v DR Kongo Thomasa Lubango obsodilo na 14 let zapora zaradi novačenja otrok. To je prva sodba, ki jo je v desetletni zgodovini izreklo to edino stalno mednarodno sodišče za vojne zločine.

Trije sodniki ICC so 51-letnega Thomasa Lubango na 14 let zapora obsodili zaradi zločinov, ki jih je z novačenjem otrok v svojo Unijo kongovskih domoljubov (UPC) zagrešil v letih 2002 in 2003. Pri tem so upoštevali čas, ki ga je Lubanga že preživel v zaporu, medtem ko je čakal na sodbo – odslužiti mora še osem let. V kateri državi bo za zapahi, za zdaj še niso odločili, prav tako pa Lubangova obramba še ni sporočila, ali se bo na sodbo pritožila.

Ustanovitelja UPC in poveljnika njenega vojaškega krila je DR Kongo ICC izročil leta 2006, sojenje pa se je začelo januarja 2009. Lubanga se je izrekel za nedolžnega, ob izreku sodbe pa je bil danes videti neprizadet. Še junija je poudarjal, da proces proti njemu temelji na lažeh.

Desetletniki za vojake in spolne sužnje

Tožilstvo je trdilo, da je milica pod Lubangovim vodstvom ugrabljala in novačila otroke, nekateri so bili stari le deset let, na njihovih domovih, v šolah in na nogometnih igriščih, mlada dekleta pa so izkoriščali za spolne sužnje. Slednjega tožilstvo ni uspelo dokazati.

Otroci Lubangovega ljudstva Hema so se po urjenju morali boriti v vrstah UPC in sodelovati v oboroženih enotah Domoljubne fronte za osvoboditev Konga, ki se je borila proti ljudstvu Lendu, s krvavim pobijanjem njegovih pripadnikov in požiganjem njihovih domov.

Glavni sodnik kritičen do tožilstva

Glavni sodnik Adrian Fulford je ob izreku sodbe danes poudaril, da "gre pri zločinih, kot je novačenje otrok, mlajših od 15 let, in njihovi napotitvi v spopade, nedvomno za zelo resne zločine". Kljub temu pa je bil tudi kritičen do načina, na katerega je Lubangov primer obravnavalo tožilstvo. Pri tem je izpostavil nekdanjega glavnega tožilc ICC Luisa Morena Ocampa, ker naj bi bil Lubanga zaradi načina ravnanja tožilstva izpostavljen občutnemu neupravičenemu pritisku.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, je proces proti Lubangi leta 2010 zastal, ker tožilstvo ni želelo razkriti imena nekega posrednika obrambi, zaradi česar je ICC odredilo izpustitev Lubange. To odredbo je nato sodišče preklicalo. Sodnik Fulford je izpostavil še, da tožilstvu ni uspelo dokazati, da je bil Lubanga vpleten v spolno izkoriščanje otrok.

Niso obravnavali vseh zločinov

Predstavnik Koalicije za ICC, ki združuje več kot 2500 združenj, Armel Luhiri je tako dejal, da sodba po vsem svetu pošilja močno opozorilo tistim, ki uporabljajo otroke vojake, da jih bodo njihova kriminalna dejanja privedla za zapahe. Predstavnik Koalicije DR Konga za ICC Andre Kito pa je obžaloval, da sodišču ni uspelo obravnavati vseh Lubangovih zločinov.

Prva sodba v desetih letih

To je prva sodba, ki jo je v svoji desetletni zgodovini izreklo to edino stalno mednarodno sodišče za vojne zločine. ICC je pristojen za največja hudodelstva, ki zadevajo mednarodno skupnost kot celoto. To so genocid, zločini proti človečnosti in vojni zločini. V prihodnosti bo izvajal jurisdikcijo tudi za kaznivo dejanje agresije.

Sicer je 1. julija minilo deset let od uveljavitve rimskega statuta, s katerim je bil ICC ustanovljen. Držav pogodbenic rimskega statuta je 121, med njimi pa ni denimo ZDA, Rusije, Kitajske, Indije, Irana, Izraela, Sudana in Severne Koreje. Slovenija je rimski statut ratificirala novembra 2001.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.