Svet
2182 ogledov

Prvi in najbolj prizadeti med Evropejci, zdaj se sprašujejo, če se bo nočna mora ponovila

Italija koronavirus zapor Epa
Iz Italije in Nemčije prihajajo zaskrbljujoči podatki.

Italijane skrbi vnovična karantena

V Italiji so v petek poročali o 947 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največ dnevnih okužb od sredine maja. Ministrstvo za zdravje je poročalo tudi o devetih smrtnih žrtvah covida-19 v 24 urah, skupno 35.427.

Covid-19 v Srbiji Nova raziskava Zdravje Covid-19: Tako si sledijo simptomi, precej drugače kot pri gripi

Po podatkih ministrstva je v državi trenutno 16.678 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah je okoli tisoč bolnikov, od tega 69 na intenzivni negi.

Italija | Avtor: Epa Epa
Italija je bila prva zahodna država, ki je bila prizadeta v pandemiji novega koronavirusa. Po izredno težkih razmerah v marcu in aprilu pa je imela tedne boljše podatke kot druge evropske države. Nedaven porast okužb vzbuja skrbi pred vnovično uvedbo karantenskih ukrepov, kot tudi pred morebitnimi problemi ob začetku novega šolskega leta vseptembru.

Tedensko poročilo nacionalnega inštituta za zdravje od 10. do 16. avgusta kaže na velik porast okužb med mladimi. Povprečna starost okuženih je okoli 30 let, potem ko je bila marca in aprila povprečna starost okuženih več kot 60 let. Poročilo tudi kaže, da je 28 odstotkov novih okužb bilo povezanih z ljudmi, ki so prišli iz tujine.

V prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb je vlada prepovedala ples v barih in nočnih klubih ter uvedla obvezne teste na okužbo za tiste, ki se vračajo s Hrvaške, iz Grčije, Malte in Španije.

V Nemčiji največ okužb od konca aprila

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 2034 primerov okužbe z novim koronavirusom. To je največ okužb v enem dnevu od konca aprila, ko so jih 25. aprila potrdili 2055, je danes sporočil Inštitut Robert Koch.

Po državi je več manjših žarišč, ki so povezana tudi z družinskimi praznovanji, je inštitut navedel v petkovem poročilu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nove okužbe so potrdili tudi med potniki, ki so se vrnili iz tujine, še posebej med mladimi.

Nazadnje je vlada v petek objavila opozorilo pred potovanjem v Bruselj, ker so tam imeli v sedmih dneh več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Vsi, ki se bodo vrnili iz belgijske prestolnice, bodo morali opraviti test na okužbo in ostati v karanteni, dokler test ne bo negativen, poroča dpa. Ta mesec so sicer enako opozorilo v Berlinu izdali tudi za Antwerp v Belgiji.

V Nemčiji je bil vrhunec epidemije v začetku aprila, ko so dnevno beležili več kot 6000 okužb. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.