Zdravje > Aktualno
27297 ogledov

Covid-19: Tako si sledijo simptomi, precej drugače kot pri gripi

Covid-19 v Srbiji Epa

Nova študija o globalni pandemiji novega koronavirusa je pokazala, da se simptomi obolelih pojavljajo v predvidljivem zaporedju, njihov vrstni red pa je precej drugačen od znakov, ki se pojavijo pri gripi in drugih koronavirusih. 

Dosedanje raziskave so pokazale, da se bolezen ponavadi začne z vročino in napreduje v kašelj in bolečinami v mišicah, čemur sledijo slabost in / ali bruhanje in nazadnje driska.

Medtem ko se sami simptomi ne pojavijo pri vseh, je njihov vrstni red povsem drugačen, kot pri drugih respiratornih virusih. Strokovnjaki zdaj menijo, da bi lahko ta model dodatno pomagal pri odkrivanju obolelih, s čimer bi lahko omejili širjenje.

Na podlagi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz več kot 55.000 potrjenih primerov na Kitajskem so avtorji primerjali vrstni red simptomov COVID-19 z drugimi težkimi okužbami dihal.

Obolele s novim koronavirusom so tako primerjali s tisoči primeri gripe, skoraj 150 primeri hudega akutnega respiratornega sindroma (SARS) z območja Toronta in nekaj primeri bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (MERS), za katerim so zbolevali Korejci. 

"Ugotovili smo, da se gripa ponavadi začne s kašljem in vročino. Čeprav so pri MERS in SARS simptomi ponavadi enaki kot pri covid-19, je pri prvih dveh ponavadi najprej prizadet spodnji prebavni sistem, kar vodi v drisko pred slabostjo in bruhanjem,"pravi Joseph Larsen z Univerze v Južni Karolini. Po mnenju storkovnjaka je vrstni red simptomom zelo pomemben. 

"Če vemo, da vsaka bolezen napreduje drugače, lahko zdravniki hitreje ugotovijo, ali ima nekdo covid-19 ali kakšno drugo okužbo, kar zagotovo pripomore k boljši odločitvi o zdravljenju. Ko so raziskovalci analizirali simptome covida-19 pri 500.000 bolnikih, so ugotovili "najpogostejše zaporedje prepoznavnih simptomov ..., ki se razlikujejo od tistih pri drugih boleznih dihal," je dodal.

Ker je temperatura prva, je lahko merjenje le-te ustrezen presejalni mehanizem. Ameriški centri za nadzor in preprečevanje bolezni že svetujejo merjenje temperature pred izhodom iz izolacije, nove raziskave pa so to priporočilo podprle. "Začetnih simptomov ne predlagamo kot diagnostični test, ampak kot možen znak, da se bo treba testirati," so zapisali avtorji.

"Covid-19 je bolj nalezljiv kot gripa in se ponavadi pojavlja v grozdih. Če bi javnost bolje seznanili z vrstnim redom pojavavljanja simptomov bolezni, bi nam to pomagalo hitreje prepoznati okužene in jih poslati v karanteno," je za televizijo CBS povedal ameriški epidemiolog Bob Lahita, ki ni bil vključen v raziskavo. Po njegovem je "nov model simptomov dober vodič" za bolezen, ki se je prelevila v pravo svetovno pandemijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Lissiolla
    Lissiolla 01:25 23.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • Covid_1984 23:15 22.avgust 2020.

    prestitutke lažnive, se čudim, kako to, da vas družine še niso vrgle na cesto, kamor spadate. upam, da vas bo gospodar ob padcu naklade, ker ste res ene navadne podgane, ki širite paniko, namesto da bi bili na strani ljudi.

  • Avatar ovca
    ovca 10:06 22.avgust 2020.

    Logicno,da je simptom covia driska. Clovek samo pomisli,da bi sel do zdravnika,pa jo fase,drisko namrec....