Svet
15 ogledov

Prvi pozivi k odstopu prve finančnice Evrope

christine lagarde Reuters
Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (MDS) je brez dlake na jeziku Atene pozvala k plačevanju davkov. Grki so užaljeni, a priznavajo težave z davčnimi utajami.

Potem ko je direktorica MDS Christine Lagarde v intervjuju za britanski Guardian izjavila, da ima več sočutja za afriške otroke kot za šolarje v Grčiji, katerih starši ne plačujejo davkov, je sprožila odzive tako užaljenih Grkov kot domače francoske javnosti. Tiskovna predstavnica francoske vlade Najat Vallaud-Belkacem je za eno od televizij izjeve ocenila za "preveč poenostavljeno in stereotipno", levičarski politik Jean-Luc Melenchon pa za nedostojanstvene in meni, da bi morala morala prva dama MDS odstopiti.

Užaljeni, a priznajo težave s plačevanjem davkov

Grki so užaljeni, saj mnogi davke plačujejo, zdaj pa nosijo posledice težav, ki jih niso povzročili. Medtem mnogi priznavajo, da tu in tam kakšen prihodek zamolčijo predvsem zaradi slabe davčne zakonodaje in previsokih davkov.

Januarja je grško finančno ministrstvo v kampanji "poimenuj in osramoti" objavilo seznam s štiri tisoč največjimi davčnimi utajevalci, na katerem se je znašlo tudi nekaj gospodinjstev oziroma t. i. navadnih ljudi. Na vrhu seznama je bil 58-letni računovodja, ki prestaja kazen več kot sto let za zapahi zaradi davčne prevare, dolžan pa naj bi bil vrtoglavih 950 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.