Svet
8 ogledov

Putin je nazaj

Putin ob zmagi na volitvah
1/4
Reuters
Vladimir Putin se je vrnil v Kremelj. Tokrat za šestletni mandat.

Danes je stari novi predsednik Vladimir Putin na slovesnosti v Kremlju prevzel tretji mandat.

Nekdanji tajni agent, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se je po štirih letih na položaju premierja vrnil v Kremelj. Po novi zakonodaji bo njegov tokratni mandat trajal šest let.

Poznavalci menijo, da se Putinu, ki je sicer na volitvah že v prvem krogu 4. marca dobil 63,6-odstotno podporo volivcev, v Kremlju obeta zahteven mandat, med katerim bo najverjetneje moral nekoliko popustiti vse močnejši opoziciji in se približati volivcem, če bo želel ostati v Kremlju do konca mandata. Nihče ne pričakuje, da bo Putin v tretjem mandatu postal popolnoma drugačen.

Poprijeti bo sicer moral za reforme gospodarstva, boj proti korupciji, dialog z opozicijo, nevladnimi organizacijami in civilno družbo ter reforma sodstva.

Znana zamenjava

Za svojega naslednika na čelu ruske vlade je Putin izbral zvestega pomočnika in svojega predhodnika Dmitrija Medvedjeva, ki bo verjetno že takoj postal novi premier.

Aretirani tudi danes

Tudi danes je v Moskvi že prišlo do več aretacij nasprotnikov Putinovega režima. Včeraj se jih je na ulicah ruske prestolnice zbralo okoli 20 tisoč.

Mirni protesti so se hitro sprevrgli v nasilne, nasilno je intervenirala policija, ki je aretirala okoli 250 protestnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.