Svet
11731 ogledov

Putin: Kdo ste sploh vi?

Vladimir Putin Profimedia
Ruski predsednik prst krivde uperil proti ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da poskušajo ZDA vsiliti svojo razpadajočo hegemonijo po svetu in da vojna v Ukrajini kaže, kako zelo je Zahod izgubil stik z realnostjo. "Mi nismo začeli tako imenovane vojne v Ukrajini. Nasprotno, poskušamo jo končati," je dejal Putin v govoru na srečanju debatnega kluba Valdaj v črnomorskem letovišču Soči.

Vojno je povzročil Zahod, ker so se ZDA obnašale kot hegemon, ki se ima za edinega razsodnika resnice na planetu, je dejal Putin in dodal, da se mora Rusija maščevati. Putin je ZDA obtožil, da arogantno govorijo drugim državam, kako naj se obnašajo.

Putin je v svojem letnem nagovoru v debatnem klubu dejal Washingtonu: "Ves čas slišimo 'morate', 'morate', 'Resno vas opozarjamo'. Kdo sploh ste? Kakšno pravico imate, da kogar koli opozarjate? Mogoče je čas, da se znebite svoje arogance, da nehate tako ravnati s svetom."

"Zahodni voditelji so izgubili občutek za realnost"

Putin je dejal, da Rusija vidi vse civilizacije kot enake in da je pripravljena na "konstruktivno sodelovanje", medtem ko Zahod, ko je pozabil na pomen kompromisa, vsako državo, ki mu nasprotuje, obravnava kot sovražnika. Kot primere je navedel Kitajsko, Indijo in arabske države.

Ruski predsednik je dejal, da so zahodni voditelji izgubili "občutek za realnost" zaradi tega, kar je poimenoval "kolonialno razmišljanje Washingtona". Podvomil je v pravico Združenih držav, da imajo v posesti katero koli drugo državo. Glede vojne v Ukrajini je dejal, da se "stalno krepi vojaški in politični pritisk (z Zahoda)".

"Moramo se odzvati. Večkrat sem rekel, da nismo mi tisti, ki smo začeli vojno v Ukrajini. Nasprotno, poskušamo jo končati," je zatrdil. Omenil je tudi konflikt z Zahodom in dejal, da sta »blokovska pripadnost (in) želja, da bi svet zvlekli v stanje trajnega konflikta med 'nami' in 'njimi', zla dediščina 20. stoletja. 

"Rusko poslanstvo je zgraditi nov svet"

Putin je še zatrdil, da bo Rusija pripravljena na konstruktivno sodelovanje s tistimi, ki si prizadevajo za mir in blaginjo. Dejal je, da je prepričan, da se bo vzpostavil multipolarni svet in da je svet prihodnosti svet kolektivnih odločitev.

Poslanstvo Rusije je "zgradnja novega sveta", je dejal ruski predsednik, ki je ob obsodbi zahodne hegemonije ruski napad na Ukrajino postavil v to perspektivo in ne v perspektivo "teritorialnega konflikta".

Ruska invazija na Ukrajino februarja 2022 je opustošila velike dele vzhodne in južne Ukrajine in povzročila največjo prekinitev vezi med Rusijo in Zahodom v šestih desetletjih in povzročila več sto tisoč mrtvih ali ranjenih.

Vladimir Putin Svet Prigožinov sin Putinu povzroča sive lase

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 128
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:15 08.oktober 2023.

    Putin se je ogradili z vojaško mafijo in narod pokoril v strahu. Sosed soseda nadzira, živijo bedno in v informacijski blokadi! Uspešno državo spreminja v S.Korejo ! Je to prihodnost za EU? Ne ga srat, fantje! Pacientov že imamo polno ...prikaži več bolnišnico in ulico !

  • Kmodri 15:27 06.oktober 2023.

    Putler živi v paralelenem svetu! Njegovo vizijo sveta si želi on, pravoslavna cerkev in Srbini!

  • Burja 09:51 06.oktober 2023.

    Tipično stanje mentalno labilnih oseb, vedno znova jih nekdo napada, sebe vidijo kot božanstvo in si dodelijo funkcijo apostola resnice, govorijo o miru, a širijo agresijo.. Skratka, težka karma, kajti vsem samodržcem se na koncu zmeša.