Svet
7788 ogledov

Prigožinov sin Putinu povzroča sive lase

Vladimir Putin Reševalni pas/Twitter Vladimir Putin.
Skupina Wagner še vedno povzroča težave ruskemu državnemu vrhu.

Sin pred nekaj tedni umrlega vodje najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina - 25-letni Pavel Prigožin, želi zasesti mesto poveljnika omenjene vojaške formacije, poroča ISW. Ta se sklicuje na zapise v posebni komunikacijski skupini na platformi Telegram, ki jo za sporazumevanje uporabljajo pripadniki Wagnerja.

Po poročanju ISW, slednjega povzema Sky News, se mladi Prigožin za prevzem položaja pogovarja s predstavniki Rosgvardije - ruske nacionalne garde. Slednja je neposredno podrejena predsedniškemu uradu. Pogovori se sučejo tudi okrog tega, ali se bodo Wagnerjeve enote ponovno vključile v boje v Ukrajini.

Pavel Prigožin | Avtor: Telegram Telegram
Postopanje Pavla Prigožina (levo) križa načrte ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je nekdanjega pomočnika vodje Wagnerja Andreja Troševa zadolžil za nadzor nad enotami ruskih prostovoljnih borcev v Ukrajini.

"To kaže, da je del Wagnerjevega osebja zainteresiran za grupiranje okrog Prigožina, ki bi bil bližje Kremlju, del pa okrog Troševa, ki bi bil bolj povezan z obrambnim ministrstvom," navaja ISW.

Trošev je nekdanji pomočnik Jevgenija Prigožina. Upokojeni polkovnik, znan tudi pod vzdevkom Sedoj (Sivolasi), velja za enega od ustanoviteljev skupine Wagner. Kot izhaja iz dokumenta EU iz leta 2021, zanj veljajo sankcije EU, ker je bil neposredno vključen v vojaške operacije skupine v Siriji.

Jevgenij Prigožin, dolgoletni poveljnik Wagnerja, je po junijskem enodnevnem uporu proti Moskvi avgusta umrl v letalski nesreči.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • popokatopetl 16:02 03.oktober 2023.

    Men se bl zdi da mu povzroča plešavost.

  • Kmodri 15:15 03.oktober 2023.

    Putlerja bodo odnesli notranji upori! Putler je toasted!

  • Burja 15:02 03.oktober 2023.

    Nemogoče je, da bi kdo povzročil sive lase Putinu, saj naši putinisti govorijo o brezpogojni ljubezni rusov do Putina. Podobno kot v s. Koreji, v rokah ima status božanskega odrešitelja.

Sorodne novice