Avto
42702 ogledov

Slovenija očitno nima izbire, takšne tablice bo preganjala

Ruska tablica/registrska označba Profimedia
Po zgledu vse več evropskih držav bo tudi Slovenija lahko zaplenila avte, ki se po naših cestah vozijo z ruskimi tablicami. Tako je razumeti odgovor naše finančne uprave.

Kot je znano, je Evropska komisija pred dnevi potrdila, da zadnji sveženj sankcij proti Ruski federaciji med drugim obsega nov pristop do vozil z ruskimi registrskimi tablicami. Splošno navodilo Bruslja zdaj pravi, da na ozemlje 27-erice avtom z ruskimi tablicami ni več dovoljeno priti. V primeru prehoda meje iz tretje države je treba ruski avto ne glede na njegovo vrednost zapleniti, tako kot tudi drugo vrednejše blago. Prišleki iz Rusije lahko na sebi dobesedno ohranijo samo obleko.

Govorec evropske komisije Daniel Sheridan Ferrie je za Žurnal24 pojasnil, da želi Unija s potezo otežiti rusko financiranje agresije v Ukrajini. V skladu z odločitvijo Evropskega sodišča morajo vse članice nov sveženj striktno spoštovati. Sheridan Ferrie pa ni želel konkretno pojasniti, ali morajo zdaj tudi države, ki niso na zunanji meji EU, izvajati zaplembo vozil z rusko registracijo. Torej takšnih, ki se predhodno že nahajajo znotraj Unije. Med lastniki takšnih avtov so tudi tisti, ki so k nam prišli zaradi nestrinjanja s politiko ruskega voditelja Vladimirja Putina. 

"To je stvar nacionalnih avtoritet," je bil kratek Sheridan Ferrie na konkretno vprašanje, ali naj torej tudi Slovenija izvaja zaplembe ruskih vozil. 

Furs: "Ukrepali bomo v skladu z zakonom"

Po odgovor na vprašanje, ali bodo pristojne inštitucije med nadzorom izvajale tudi zaplembe ruskih vozil, smo se zato obrnili na Finančno upravo. Tam pravijo takole: "Pričakujemo, da bo glavnina nadzora nad prihodom vozil, ki imajo registrske tablice Ruske federacije, potekala na cestnih mejnih kontrolnih točkah, ki pa jih Slovenija s tretjimi državami nima več. V kolikor bodo uslužbenci Fursa (mobilni oddelki), naleteli na vozilo z registrskimi tablicami Ruske federacije, bodo ukrepali v skladu z veljavnimi zakonskimi določbami."

Razumeti je torej, da bodo tudi naši organi lahko izvedli zaplembo vozil, na katere bodo naleteli na cesti. Na Fursu pravijo, da so od uvedbe sankcij spomladi 2022 že izvedli določene 'omejevalne ukrepe,' od sprejetja zadnjega paketa omejevalnih ukrepov avgusta letos pa zaplemb še ni bilo.

Avto z ruskimi tablicami | Avtor: Profimedia Profimedia

Poljska prva od velikih napovedala zaplembe

Baltske države so že kmalu po novem tolmačenju evropskih sankcij napovedale, da bodo ukrep prepovedi prihoda ruskih vozil na njihove ozemlje striktno upoštevale. Zdaj pa je to storila tudi Poljska, ki tako kot Litva meji na rusko enklavo Kaliningrad, v kateri živi okoli pol milijona ljudi, sicer pa nima druge meje z Rusijo.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 211
  • igor52 00:33 21.september 2023.

    Podprimo tole: predlagam.vladi.si/predlog/17021

  • igor52 00:30 21.september 2023.

    Podprimo tole: https://predlagam.vladi.si/predlog/17021

  • franc64 07:31 20.september 2023.

    Kaj butli človek ne kriv ne dolžan pride kulturno odide v gatah