Svet
2406 ogledov

Putin ne čaka z odgovorom

vladimir putin EPA
Odnosi med Londonom in Moskvo blizu ledišča.

Rusija v skladu z napovedmi v sredo ni odgovorila na britanski ultimat za pojasnila o zastrupitvi nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije. London je zato napovedal izgon 23 ruskih diplomatov in prekinitev diplomatskih stikov na najvišji ravni.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Rusija v skladu s konvencijo o kemičnem orožju pripravljena odgovoriti Londonu v desetih dneh glede zastrupitve Skripala, "če ji bo London uradno poslal zahtevo". "Namesto, da bi nam poslali zahtevo, Velika Britanija še naprej izvaja politični teater," je dejal ter London obtožil, da ne spoštuje omenjene mednarodne konvencije o kemičnem orožju.

London je nato napovedal izgon 23 ruskih diplomatov. Diplomati, ki naj bi bili vpleteni v obveščevalne dejavnosti, imajo teden dni časa, da zapustijo Otok. Po navedbah vlade gre za neprijavljene obveščevalce.

Putinov odgovor

"23 diplomatov na britanskem veleposlaništvu v Moskvi je razglašenih za persono non grata in bodo v tednu dni izgnani," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, potem ko je danes na pogovor poklicalo britanskega veleposlanika v Moskvi Lauria Bristowa.

Dodali so, da je ukrep odgovor na britanska "provokativna dejanja" in "neutemeljene obsodbe glede incidenta v Salisburyju 4. marca," ko so na klopi nezavestna našli Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki sta bila zastrupljena z živčnim strupom, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi.

Rusija je tudi ustavila dejavnosti Britanskega sveta, britanske mednarodne organizacije za kulturne odnose in izobraževanje, po državi. Pri tem je ministrstvo kot vzrok navedlo "neurejen status" Britanskega sveta v Rusiji.

London so še opozorili, da bo Moskva v primeru novih "neprijaznih dejanj proti Rusiji" sprejela dodatne povračilne ukrepe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Jonathan Archer 13:47 17.marec 2018.

    Tupamaros je tipičen predstavnik 70% svetovnega prebivalstva, ki ne zna trezno razmisliti z svojo glavo ter verjame vsemu kar main stream mediji servirajo. Zgodovina nas uči na kak način se je manipuliralo z ljudmi-ovcami. Joseph Goebbels je pokazal zahodu kako ...prikaži več se stvari streže. Eno laž ponovi 100 X in ljudje jo bodo sprejeli za resnico. Sam sem razočaran nad dejstvom, da je cilj zahoda v primeru Rusije napaka, ki bo sprožila tretjo svetovno vojno. Škoda! Ampak masaker ovc bo poplačal vsaj nekaj

  • Tupamaros 11:50 17.marec 2018.

    Rusija se repenči z orožjrm za masovno uničenje. Istočasno je kvaliteta življenja ruskih prebivalcev na nivoju socializma S. Koreje, Kube in Venecuele.WTF BDP Rusije je pol manjši od slovenskega. Živijo tovariš Putin.

  • jakec1575 10:46 17.marec 2018.

    Zakaj bi ruska obvescevalna sluzba, ki je cloveka prijela obsodila, po vec kot 10 letih bivanja v VB ubila s starejsim sovjetskim strupom, ki neposredno kaze na krivca?? Cisti teater VB. V funkciji česa? Nkedo gradi notranje politicno zgodbo na ...prikaži več zgodovini sovjetskega obvescevalnega aparata. Rusi bi ob dobljenem strupu zelo hitro nasli notranje krtice, ki povzrocajo rusiji nepotrebne skandale.