Svet
16956 ogledov

Putin: Počutim se izdanega

Vladimir Putin
1/2
Epa
Razmere na fronti v Donbasu, kjer potekajo srditi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, ostajajo izredno težke, a Ukrajinci zaenkrat odbijajo ruske napade in so nasprotnikom prizadejali hude izgube, je danes zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruskim silam je med drugim očital, da so uničile mesto Bahmut v regiji Doneck.

Bahmut velja za žarišče najnovejših spopadov na vzhodu Ukrajine. Gre za strateško pomembno mesto, kjer je lani živelo več kot 70.000 ljudi.

Proruske lokalne oblasti v regiji Doneck so medtem sporočile, da je bilo tam v topniškem obstreljevanju v tednu dni ubitih na desetine civilistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tarča še posebej silovitega obstreljevanja naj bi bilo v zadnjih dneh središče mesta Doneck.

Neodvisno teh navedb ni mogoče potrditi, dodaja dpa. Kot še pojasnjuje, je trenutno pod nadzorom Rusije približno polovica regije Doneck, Združeni narodi pa so že večkrat opozorili, da do teh območij nimajo več dostopa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer danes ocenil, da bosta Moskva in Kijev v prihodnosti najverjetneje morala doseči nek dogovor glede Ukrajine, pa čeprav je zaupanje med njima trenutno tako rekoč na ničli. A kot je obenem dodal, se počuti izdanega zaradi propada sporazumov iz Minska, sklenjenih leta 2014 in 2015.

Nemčijo in Francijo, ki sta pri teh sporazumih posredovali med Kijevom in Moskvo, je obtožil, da sta izdali Rusijo, zdaj pa Ukrajino zalagata z orožjem.

S tem se je odzval na nedavne izjave nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel, ki je v pogovoru za časnik Zeit izjavila, da naj bi sporazuma iz Minska dala Ukrajini čas, da postane močnejša, kar ji je nato tudi uspelo. Putin je ob robu vrha Evrazijske gospodarske unije v Biškeku priznal, da je "razočaran", saj da je vedno verjel, da se nemška vlada pogaja iskreno.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 29
 • Idioti 21:00 13.december 2022.

  Da boste sploh vedeli za kaj gre , poglejte tale komentar do kraja . Iz tega boste vse izvedeli , da boste sploh razumeli za kaj gre ! Ni potrebno vse naenkrat , vsak dan malo ! Človek govori strokovno ...prikaži več 2 uri na pamet in to brezmožnosti , da bi ga ujeli v nedoslednosti ! https://www.youtube.com/watch?v=OSfzBPlxqMg

 • jakec1575 06:43 10.december 2022.

  Sam naslov je cinizem. Putin razocaran. Spomnim se tvitov iz febriuarja pred napadom. Z nasmeskom. Mi imamo samo vaje. Polomili zobe. Putin je sam ogrozil nacionalno varnost rusije s trosenjem kriticnih zalog modernih raket. Kitajska in indija samo gledata in cakata

 • Avatar luckyss
  luckyss 04:23 10.december 2022.

  Tako Juščenko kot Angela Merkel sta javno priznala, da so bili sporazumi iz Minska le pesek v oči in nikoli niso bili namenjen temu, da bi se jih držali. Ukrajini so prinesli potreben čas za oboroževanje in "obuko" vojske..V lanski ...prikaži več zimi so bili opaženi prvi veliki premiki oboroženi sil Ukrajine proti Donbasu in Krimu..Če Putin ne bi februarja napadel, bi se moral marca braniti, to je neizpodbitno dejstvo..Zato je med zimskimi OI odšel v Peking, kjer je sklenil gospodarske in vojaške sporazume..

Sorodne novice