Svet
17692 ogledov

Putin podpisal: Rusi bodo imeli poslej le takšne mobitele

mobilni telefon telefon
Ruski predsednik je danes podpisal zakon, ki jezi številn Ruse.

Vladimir Putin je podpisal zakon, v skladu s katerim bodo morali imeli pametni telefoni, računalniki in pametni televizijski sprejemniki vnaprej nameščene ruske aplikacije.

Zakon naj bi v veljavo stopil 1. julija prihodnje leto, zoperstavile so se mu že nekatere družbe, ki prodajajo informacijske proizvode; trdijo, da jih pri pripravi zakona nihče ni vprašal za mnenje.

Oblasti zakon branijo kot sredstvo za zaščito ruskih družb, da bi lahko konkurirale tujim. Trgu mobilnih telefonov v Rusiji sicer obvladujejo predvsem tuje družbe, kot so Apple, Samsung in Huawei.

V skladu z novim zakonom bo vlada sestavila popis ruskih aplikacij, ki bodo morale biti nameščene.

Rusija povečuje nadzor nad spletom že zadnjih nekaj let, tako so tudi odstranjeni nekateri rezultati na spletu, ki jih brskalniki ne najdejo, aplikacije za komunikacijo morajo deliti enkripcijske ključe z varnostnimi službami, spletna omrežja pa morajo shranjevati podatke na serverjih v državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • erikkk 18:40 03.december 2019.

    Ko bo Google zagnal satelite bodo rusi spet imeli prost dostop do spleta. Putin bo tu nemočen.

  • Zdravko Lajh 18:28 03.december 2019.

    Ni več daleč čas, ko bodo morali vsi Rusi imeti enako frizuro kot Putin...

  • Pepe007 10:21 03.december 2019.

    Tudi Nemci so pred leti preko EU pritisnili na M$, da ni smel več k winsom prilagati Media Playerja in bi ljudje v EU kupovali njihov plačljiv player. Ampak pojavili so se številni drugi zastonj playerji in iz biznisa ni ...prikaži več bilo nič. Američani nas res z marsičem posiljujejo, ampak še zmeraj razumejo odprti trg veliko bolje kot evropski (ali ruski) podjetniki. In se mu tudi prilagodijo z bolj "legalnimi" triki kot je zakonska prisila.