Svet
19 ogledov

Putin poklical Obamo: diplomatska rešitev možna

Obama Putin 2013 Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek zvečer po telefonu poklical ameriškega predsednika Baracka Obamo, s katerim sta govorila o ameriškem predlogu za diplomatsko rešitev krize v Ukrajini.

Ameriški predsednik Barack Obama je ob pogovoru z Vladimirjem Putinom poudaril, da je diplomatska rešitev možna, če se bo Rusija vzdržala provokacij.

Obama je po navedbah Bele hiše tako pozval Rusijo, naj preneha nameščati svoje sile ob meji z Ukrajino in naj se vzdrži drugih dejanj, ki bi lahko ogrozila ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine. Poudaril je še, da prehodne ukrajinske oblasti pripravljajo reformo ustave in demokratične volitve.

Putin pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar -Tass sogovorniku dejal, da skrajneži v Ukrajini še naprej "razgrajajo" ter ustrahujejo civiliste in institucije. Zato je predlagal, da bi mednarodna skupnost pomagala stabilizirati Ukrajino.

V akcijo zunanja ministra

Predsednik ZDA, ki je v pretek prispel na obisk v Savdsko Arabijo, je še predlagal, naj Rusija poda pisni odgovor na predlog, ki ga je ta teden ob robu jedrskega vrha v Haagu dal ameriški generalni sekretar John Kerry na pogovorih z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Obama in Putin sta se v petek strinjala, da se bosta zunanja ministra sešla na novih pogovorih, na ketrih bosta razpravljala o nadaljnjih korakih v zvezi z ukrajinsko krizo.

Komentarjev 1
  • siles 10:11 29.marec 2014.

    Putin in Obama proti "Temnih Razgrajačih". Tej "Razgrajači" so ZELO ZELO močni. Mogoče jima rata.