Svet
1019 ogledov

Putin razglasil izredno stanje

Rusija razlitje nafte Reševalni pas/Twitter
Nafta naj bi onesnažila območje 350 kvadratnih kilometrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je razglasil izredno stanje, potem ko se je prejšnji petek porušil rezervoar za gorivo v elektrarni v bližini sibirskega mesta Norilsk.

20 tisoč ton nafte je tako izteklo v reko znotraj arktičnega kroga in bo onesnažilo 350 kvadratnih kilometrov veliko območje, poroča BBC.

Uradniki naj bi za incident izvedeli šele po dveh dneh, kar je Putina precej razjezilo, saj je za dogodek izvedel preko družbenih medijev. Zdaj je predsednik odredil preiskavo nesreče, vodja elektrarne pa je začasno pridržan, čaka ga zaslišanje. 

Rusi bodo na območje poslali dodatne sile, ki bodo nafto skušale čim prej očistiti. A po obsegu naj bi bila to druga največja tovrstna nesreča v sodobni ruski zgodovini, poroča BBC.

Oleg Mitvol, nekdanji namestnik vodje ruskega nadzornika za okolje Rosprirodnadzor, pa je dejal, da "na arktičnem območju še nikoli ni bilo take nesreče".

Povedal je tudi, da bi čiščenje lahko stalo 1,5 milijarde dolarjev in trajalo od pet do 10 let.

Vodstvo Norilsk Nikel sicer ni bilo prvič vpleteno v razlitje nafte, podobna nesreča (v nekoliko manjšem obsegu) se je na tem območju pripetila že leta 2016.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:21 06.junij 2020.

    Nafta oz. plinsko olje ni rdeče barve !! Rdeče barve je kurilno olje !!!

  • Naklonsky 11:52 05.junij 2020.

    Čas bi že bil, da da se tudi Rusi malo - vsaj malo ekološko osvestijo. No, naši okoljevarstveniki, kje ste? Vsaj kakšen transparent pred ruskim veleposlaništvom ne bi škodil, mar ne?