Svet
24808 ogledov

Putin: Rusijo so napadli z vseh strani

Rusija vojaška parada Vladimir Putin
1/5
Profimedia
Oči vsega sveta so bile danes uprte v Moskvo, kjer je ob dnevu zmage Vladimir Putin nagovoril sodržavljane.

Oči svetovne javnosti so bile danes uprte v Moskvo, saj so nekateri pričakovali, da bi Vladimir Putin lahko razglasil splošno mobilizacijo in dogajanje v Ukrajini prvič poimenoval z besedo vojna. Presenetljivo je govor minil brez večjih napovedi s strani ruskega predsednika. 

Putin je v nagovoru državljanom ob dnevu zmage ponovil stališča, ki jih Rusija ponavlja že vse od začetka vojne v Ukrajini. Po njegovih besedah se ruski vojaki borijo za varno Rusijo. Rusijo je predstavil kot žrtev nastalih razmer.

Spomnil se je vseh, ki so pripomogli k zmagi nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni. "Naša dolžnost je, da se spominjamo vseh, ki so zmagali nad fašizmom, in da poskrbimo, da se vojna ne bo več ponovila," je dejal Putin.

"Posebna operacija" v Ukrajini je po njegovih besedah potreben in pravičen ukrep, ki ga je sprejela močna, neodvisna in suverena država. Rusija je po njegovih besedah vedno skušala najti kompromise, a so imele druge države drugačne načrte. "Skušali so napasti naša zgodovinska območja, kot je Krim, nam grozili z jedrskim orožjem. To je grožnja, ki je nismo mogli sprejeti," je poudaril. Večkrat je izpostavil, da se borijo proti nacistom.

Rusija vojaška parada | Avtor: Profimedia Profimedia

Napetosti, do katerih je v zadnjem letu prišlo v odnosih z drugimi evropskimi narodi in Natom, so pripeljale do "posebne operacije". Putin pravi, da je Rusija "pozvala Evropo, da najdejo pošten kompromis, a nas niso želeli slišati. Pripravljali so povračilne ukrepe v Donbasu, območju, na katerega je sedaj osredotočena ruska operacija". "V Kijevu so dejali, da bi lahko uporabili jedrsko orožje. Nato je začel raziskovati območja v naši bližini, kar je predstavljalo grožnjo naši državi in našim mejam. Vse je kazalo na to, da se moramo boriti," je poudaril. Zahod se je po njegovih besedah pripravljal "na invazijo na našo državo, vključno s Krimom", pri čemer pa ni za to podal nobenih dokazov.

Moskva parada | Avtor: Profimedia Profimedia

Vojaške parade se letos ne udeležujejo diplomati iz tujine. Prav tako se na paradi ni predstavilo vojaško letalstvo, razlog za to naj bi bil v slabem vremenu, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Gledalci, ki so v Rusiji spremljali parado prek pametnih televizorjev, so pri tem lahko naleteli na sporočilo protivojnih protestnikov. Kot navaja BBC, so hekerji v opise programov zapisali sporočilo: "Kri tisočev Ukrajincev in na stotine njihovih umorjenih otrok je na vaših rokah. Televizija in oblasti vam lažejo. Recimo ne vojni."

Zelenski ne dvomi v zmago

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ob dnevu zmage spomnil zmagoslavja nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni. "Zdaj se borimo za novo zmago. Pot do tja je težja, a ne dvomim, da bomo spet zmagali," je zatrdil. Ob tem je ponovil, da Ukrajina ne bo dala "nobenega koščka svoje zemlje"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 72
  • janči 20:22 09.maj 2022.

    Je tale Zelenski en kreten, pošteno podžgan od Američanov. Saj sploh ne ve, kje v tej smrtonosni igri je pristal. Še vedno ima občutek, da je na odru. Škoda, res škoda, da se ne ve postaviti na lastne noge in ...prikaži več še večja škoda je, da bo uničil svojo državo in svoje ljudi.

  • endrug 14:36 09.maj 2022.

    Putin je bil opozorjen, pa ni verjel. sedaj pa joka. Kje pa ima letala? Na sončen dan se je izgovarjal na slabo vreme.

  • Pišmevuh 14:11 09.maj 2022.

    Angleži napihujejo vojno, da so se pozabili problemi brexita. Smrdljivka Uršula mora bit tiho, da se ne pojavijo kje njeni dogovori s Pfizerjem. Šolc je burek brez jajc, ki da bo kamenjalo ljudstvo. To je dvojna igra, slabiti Rusijo in uničiti evropo.