Svet
21208 ogledov

Putin s predstavniki za nacionalno varnost, to bo sledilo

Vladimir Putin epa Vladimir Putin
Po pomembnem sestanku naj bi nagovoril državljane, pred tem so mu zbrani na stadionu mahali z ruskimi zastavami in zastavami s črko Z.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi na stadionu Lužniki nagovoril več deset tisoč Rusov, ki so se tam zbrali na dogodku ob osmi obletnici ruskega zavzetja polotoka Krim leta 2014. Ob tem je Putin pohvalil "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini in ruske vojake označil za junake, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zbrani na stadionu so mahali z ruskimi zastavami in zastavami s črko Z, ki je v zadnjem času v Rusiji postala simbol podpore vojni v Ukrajini.

Putin je v svojem nagovoru dejal, da bodo uresničeni vsi načrti Kremlja glede Ukrajine. "Vemo, kaj moramo storiti, kako bomo to storili, in za kakšno ceno. In vsekakor bomo uresničili vse svoje načrte," je dejal ruski voditelj.

Množica je vzklikala: "Za Rusijo! Za zmago!" Nad odrom je bil med drugim tudi zapis "Za svet brez nacizma". Današnje zborovanje v Moskvi je potekalo v čast osme obletnice ruskega priključitve polotoka Krim, do katerega je formalno prišlo 18. marca 2014.

Medtem ko je Putin nagovarjal množico, je na ruski državni televiziji prišlo do prekinitve posnetka, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ruske oblasti so že dejale, da je šlo za "tehnične težave".

Sicer je Putin  danes v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem ukrajinske oblasti obtožil, da izvajajo vojne zločine ter zavirajo pogajanja, a obenem zatrdil, da je Moskva pripravljena iskati rešitve. Kremelj je medtem za opoldne napovedal srečanje sveta za nacionalno varnost, ki mu bo sledil Putinov nagovor sodržavljanom.

Kremelj: Kijev nastopa z vse bolj nerealnimi predlogi

Po Putinovem telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem so iz Kremlja sporočili, da si režim v Kijevu na vse načine prizadeva zavirati pogajanja z Moskvo o prekinitvi sovražnosti ter zato nastopa z vse bolj nerealnimi predlogi. Putin je v pogovorih s Scholzem še opozoril na napade ukrajinskih sil na vzhodu države, med drugim na civiliste v mestih Doneck in Makevka, ki so terjali veliko število žrtev in predstavljajo "vojne zločine", ki pa jih je Zahod spregledal.

Ob tem je poudaril, da si ruske enote po najboljših močeh prizadevajo rešiti civiliste, tudi prek varnih koridorjev, so sporočili iz Kremlja in dodali, da so samo v četrtek iz jugovzhodnega mesta Mariupolj evakuirali približno 43.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija spet pozvala k premirju

Scholz, ki je bil pobudnik pogovora, je ruskega predsednika pozval k premirju v Ukrajini in poudaril, da je treba čim prej doseči napredek pri iskanju diplomatske rešitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Scholz je sicer v četrtek zvečer na nekem javnem dogodku izjavil, da ruski narod ni bil tisti, ki je sprejel usodno odločitev o napadu na Ukrajino. "Ta vojna je Putinova vojna", je ocenil Scholz, zaradi česar so ga v Kijevu že kritizirali. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je danes na družbenem omrežju Telegram zapisal, da gre za razlikovanje, ki je v Evropi pogosto, a je napačno, saj je večina Rusov vojno podprla.

Putin tudi z Macronom

Putin se je danes zvečer po telefonu pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poroča  francoska tiskovna agencijaAFP.

Ruski predsednik je Kijev obtožil vojnih zločinov in dejal, da Moskva dela "vse mogoče", da bi preprečila smrt civilistov v Ukrajini.

"Pozornost so pritegnili številni vojni zločini, ki jih dnevno zagrešijo ukrajinske varnostne sile," so po pogovoru sporočili iz Kremlja.

Pri tem je Kremelj opozoril "zlasti na množične raketne in topniške napade na mesta v Donbasu".

Putin je Macronu dejal, da ruska vojska "dela vse, kar je v njeni moči, da bi zaščitila življenja miroljubnih civilistov, vključno z organizacijo humanitarnih koridorjev za njihovo varno evakuacijo", so sporočili iz Kremlja.

Voditelja sta razpravljala tudi o poteku pogajanj med Moskvo in Kijevom.

Kot so sporočili iz Kremlja, je pobuda za klic pogovor prišla s strani Macrona. Ta je, kot so sporočili iz Elizejske palače, izrazil globoko zaskrbljenost zaradi razmer v Mariupolju in znova pozval k ustavitvi obleganja in humanitarnemu dostopu v mesto.

Med zadnjim od več telefonskih klicev med obema voditeljema, odkar se je pred tremi tedni začela ruska invazija, je Macron danes "znova zahteval takojšnje spoštovanje premirja" v Ukrajini, so sporočili iz njegovega urada.

Ukrajina vojna Svet "Rusi niso sposobni bojevati poštene vojne, zato streljajo na civiliste" Ben Wallace Neverjetno Svet Neverjetna prevara: Obrambni minister v pogovoru z lažnim Zelenskim

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Naklonsky 10:13 20.marec 2022.

    Klasični naci komunistični miting, nič posebnega. Ko bo folk lačen, bodo 'mogoče' spregledali. Trenutno gre samo za povzdigovanje lastnega ega Putlerja. Nazadnje se bo zaprl v sekret in si nalil kozarček novičuka..,

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 13:25 19.marec 2022.

    Rusko urednico je Rusija ostro kaznovala zaradi neustreznega demonstriranja med prenosom v živo z 250 evri...brez polovičke.... pri nas pa je bil znesek pičlih 400 evrov , če si jedel zunaj sam brez maske

  • Željko 21:16 18.marec 2022.

    Rusija zmaga je tvoja. S tabo smo!!!