Svet
10759 ogledov

Putin: "Svetu grozi kaos brez meja"

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik pošilja resno opozorilo.

Vladimir Putin je danes pozval ZDA k resnemu dialogu o varnosti, da bi preprečili kaos, potem ko je v petek nehala veljati pogodba med državama o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF).

"Da bi se izognili kaosu brez pravil, omejitev in zakonov, bi morali znova pretehtati vse morebitne nevarne posledice in začeti resen dialog brez nejasnosti," je dejal Putin v izjavi. Pristavil je, da je Rusija na pogovore pripravljena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napoved novih korakov

Opozoril je tudi, da bo Rusija, če bodo ZDA razvijale nove rakete, ki jih je pogodba INF prepovedovala, "prisiljena v začetek obsežnega razvoja podobnih raket". Ne bo pa jih namestila v strateško relevantne regije, dokler tam ne bodo nameščene ameriške rakete.

Brez novih pogovorov o strateški varnosti "ta scenarij pomeni vnovičen začetek nenadzorovane oborožitvene tekme," je opozoril. Obrambnemu in zunanjemu ministrstvu ter obveščevalnim službam je naročil, da pozorno spremljajo pobude Washingtona na tem področju.

Rusija je pred tem danes napovedala, da bo sprejela vse ukrepe za svojo obrambo, če bodo ZDA namestile raketne sisteme na Japonskem ali drugod v Aziji. Potem ko je ameriški obrambni minister Mark Esper v soboto dejal, da podpira namestitev novih ameriških raket srednjega dosega v Aziji, je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov danes dejal, da Rusija ne želi, da bi jo ZDA zvlekle v oboroževalno tekmo, da pa bo odgovorila na vse grožnje. "Če bodo ZDA začele nameščati nove sisteme v Aziji, bomo v odgovor na te grožnje, sprejeli ustrezne korake kot protiutež temu," je dejal.

Vladimir Putin Svet Putin povedal, kaj si misli o Trumpu

Kdo je bil prvi?

Esper je sicer poudaril, da bi šlo za konvencionalne rakete in ne jedrske ter zanikal, da bi s tem ZDA sprožile novo oboroževalno tekmo.

Moskva krivi Washington za prenehanje veljave strateško pomembne pogodbe iz leta 1987, ki je omejevala uporabo konvencionalnih in jedrskih raket z dosegom od 500 do 5500 kilometrov.

Washington in Nato sta Rusijo obtožila, da je razvila nove rakete 9M729, s katerimi je kršila dogovor, Moskva pa je trdila, da je njihov doseg manjši od 500 kilometrov.

Vladimir Putin Pritiski Svet Putin vendarle priznal

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • leonardo 10:26 06.avgust 2019.

  Se tudi vam zdi, da je rumenoglavec nevaren svetu?

 • erikkk 08:16 06.avgust 2019.

  Dragi Putin Amerika ŽELI kaos, skupaj z nekaterimi prodanimi politiki na vrhu EU.

 • Avatar Cojelinna
  Cojelinna 01:04 06.avgust 2019.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com