Svet
23060 ogledov

Putin ni tega storil še nikoli

Vladimir Putin Epa
V skladu z rusko ustavo mora ruski voditelj vsako leto nagovoriti oba domova parlamenta.

Ruski predsednik Vladimir Putin je preložil letni nagovor o stanju države, so danes sporočili iz Kremlja in dodali, da temu botrujejo ustavni razlogi in natrpan urnik predsednika. Ta je prejšnji teden že odpovedal tradicionalno novinarsko konferenco ob koncu leta, kar se je zgodilo prvič v času njegovega predsedovanja.

Nekateri mediji ugibajo, da se želi ruski predsednik izogniti neprijetnim vprašanjem o vojaških porazih v Ukrajini. Gre namreč za potezo brez primere za Putina, ki je s svojimi letnimi govori nadaljeval tudi v času pandemije covida-19, poroča španska tiskovna agencija EFE.

tanki Obet vojne Svet Šok za Peking in Putina, "resna grožnja" spečega velikana

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vsakodnevni novinarski konferenci dejal, da bo nov datum predsednikovega nagovora ruskemu parlamentu, dumi in državnemu svetu znan po koncu prazničnega časa. V skladu z rusko ustavno mora namreč ruski voditelj vsako leto nagovoriti oba domova parlamenta in ju seznaniti z najnovejšimi informacijami o stanju v državi, socialnih in gospodarskih programih ter načrtih za prihodnje leto.

Zadnji govor o stanju v državi je Vladimir Putin imel aprila 2021.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Prejšnji teden so iz Kremlja sporočili, da ruski predsednik letos ne bo imel vsakoletne tradicionalne, večurne novinarske konference, na kateri odgovarja na vprašanja novinarjev in javnosti. Lani je trajala več kot štiri ure. Peskov ob tem ni izrecno navedel razloga za odpoved konference, temveč je dejal le, da Putin z novinarji redno govori, tudi na obiskih v tujini.

"Kar se dogaja, je tragedija"

Putin je danes sicer javnosti namenil nekaj besed na srečanju z najvišjimi vojaškimi uradniki. Napovedal je, da bo ruska mornarica januarja opremljena z novim tipom hipersoničnih raket. Hkrati namerava Rusija na okupiranih območjih Ukrajine vzpostaviti dve pomorski bazi.

Kljub vojaškim neuspehom v Ukrajini Putin ostaja prepričan, da bo Rusija korak za korakom dosegla vse svoje cilje. Vojno je označil za skupno tragedijo, pri čemer pa je krivdo za izbruh sovražnosti pripisal Ukrajini in njenim zaveznikom, ne pa Moskvi.

"To, kar se dogaja, je seveda tragedija - naša skupna tragedija, vendar to ni posledica naše politike, temveč je posledica politike tretjih držav," je dejal.

Prav tako je pozval k hitrejšemu oboroževanju in modernizaciji vojske ter pri tem izpostavil uporabo brezpilotnih letal. "Vsak vojak mora imeti možnost, da dobi informacije s pomočjo brezpilotnih letalnikov," je še dodal.

Komentarjev 24
  • wizeman 13:20 22.december 2022.

    O kakšnih porazih tvezite? Rusija je gospodar bojnega polja. Zakaj nikoli niste pisali o ameriških porazih v Iraku, Siriji, Afganistanu....?

  • Avatar SS666
    SS666 23:27 21.december 2022.

    Putin je zakonnn!!!!,jebem mu bo$a.Kaj boš ti lajal čez zgodovinsko osebnost!?!?!?!?!?

  • Avatar pantani
    pantani 20:00 21.december 2022.

    Berem italijanske in ruske medije in zvem veliko več. V Bruslju neuradno pod drobnogledom policije 60 EU poslancev. EU birokracija se je ujela v lovke korupcije!!!