Svet
34266 ogledov

Zelenski: "Če Putin umre ..."

Volodimir Zelenski Epa
Ukrajinski predsednik je spregovoril o potencialnih scenarijih za konec vojne in povedal, kaj si močno želi.

Volodimir Zelenski je dejal, da bi smrt Vladimirja Putina lahko pomenila konec vojne v Ukrajini. Ukrajinski predsednik je o tem govoril v oddaji My next guest needs no introduction z Davidom Lettermanom.

Zelenski je navedel, da bi se Rusija v primeru Putinove smrti morala ukvarjati z notranjo, ne zunanjo politiko. "Če se to (Putinova smrt, op. a.) zgodi, vojne ne bo več. Avtoritarni režim je nevaren, ker prinaša veliko tveganje. Toda vse ne sme biti odvisno od ene osebe. Zato vse institucije prenehajo delovati, ko ta oseba umre," je pojasnil Zelenski.

Odgovoril je na Lettermanovo vprašanje, kaj bo prva stvar, ki si jo bo privoščil po koncu vojne. "Zares si želim iti na morje. Iskreno vam povem. Samo na morje, potem, ko zmagamo. In zares bi bi mi prijalo pivo na morju," je dejal ukrajinski predsednik.

Nekateri analitiki dvomijo o trditvah Zelenskega. Putinova smrt ali njegov odstop bi na površje lahko spravila še bolj militantne politične opcije, na čelu z ultranacionalistično LDPR. V to stranko se je po odmevni izmenjavi zapornikov z ameriško košarkarico Brittney Griner včlanil tudi ruski trgovec z orožjem Viktor But, znan kot "trgovec s smrtjo".

MiG-31 zaostritev odnosov Svet Rusi nad Barentsovim morjem prestregli norveško izvidniško letalo

Rusijo pozval k umiku 

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa

Ukrajina potrebuje okoli dve milijardi kubičnih metrov dodatnega plina za to zimo, je voditeljem skupine G7 prek video povezave v ponedeljek dejal Zelenski. Ob tej priložnosti je države zaveznice še enkrat pozval k okrepljeni dobavi orožja, vključno z modernimi tanki in topniškim strelivom ter raketami dolgega dosega.

Zelenski je priznal, da ima Rusija še vedno prednost v oborožitvi, ruske napade na energetsko infrastrukturo pa je označil za teror, ki sili Ukrajino v višjo potrošnjo plina.

Po skoraj desetih mesecih ruske invazije v Ukrajini je Zelenski pozval k sklicu "svetovnega mirovnega vrha", posebnega globalnega srečanja, na katerem bi se dogovorili "kako in kdaj izvesti točke ukrajinske mirovne formule", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je Rusijo pozval, naj umakne svoje sile iz Ukrajine še pred božičem, da bi tako lahko dosegli trajno prekinitev sovražnosti.

Scholz: Kolikor dolgo bo potrebno

Nemški kancler Olaf Scholz je po video konferenci dejal, da bodo države skupine G7 podpirale Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno. Pri tem je poudaril, da bodo ohranjali gospodarski pritisk na Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Scholz je pred torkovo mednarodno konferenco o pomoči pri obnovi civilne infrastrukture v Ukrajini, ki bo potekala v Parizu, dejal, da so voditelj G7 sprejeli dogovor glede ključnih elementov platforme za koordinacijo finančne podpore za Ukrajino.

Nemški kancler je ob tem dejal, da bo obnova Ukrajine primerljiva z Marshallovim načrtom, ko so ZDA izdatno pripomogle k obnovi, v drugi svetovni vojni uničene Evrope.

Komentarjev 12
  • Kmodri 15:38 16.december 2022.

    Carja Blaznega bodo sodniki lastni!

  • Avatar pantani
    pantani 07:23 16.december 2022.

    Kje je pe Jernejkovich, a je že v Ukrajini v prvih bojnih vrstah?!!!

  • leonardo 06:55 14.december 2022.

    V tem primeru mislim, da bi bil Zelenski boljši kandidat.