Svet
6209 ogledov

Putin vrača udarec

Vladimir Putin Epa Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane
V ukazu piše, da bo skupina "oblikovala infrastrukturo za mednarodna plačila, tudi v ruskih rubljih, s trgovinskimi partnerji iz tujih držav in ozemelj, ki izvajajo sovražne akcije proti Rusiji."

Ruski predsednik Vladimir Putin je po poročanju Reutersa ukazal ustanovitev delovne skupine za mednarodna plačila, katere naloge bodo določanje pogojev transakcij s "sovražnimi" državami.

Putin je marca dejal, da bo Rusija, največja svetovna proizvajalka zemeljskega plina, od držav, za katere meni, da so sovražne, zahtevala plačilo za gorivo v rubljih z odprtjem računa pri Gazprombank.

Ker sta Poljska in Bolgarija to zavrnili, jima je ruski energetski velikan Gazprom prejšnji mesec prekinil dobavo. Iz Kremlja so sporočili,  da se bo enako zgodilo vsem, ki bodo zavrnili nove plačilne pogoje.

V zadnjem ukazu piše, da bo skupina "oblikovala infrastrukturo za mednarodna plačila, tudi v ruskih rubljih, s trgovinskimi partnerji iz tujih držav in ozemelj, ki izvajajo sovražne akcije proti Rusiji."

Reuters še navaja, da plačilni pogoji v rubljih in drugih nacionalnih valutah pridejo v poštev le s prijateljskimi državami – ki bi vključevale Kitajsko in Indijo, čeprav državi nista imenovani.

Skupina pod vodstvom predsedniikovega svetovalca Maksima Oreškina je še zadolžena za iskanje ukrepov za zmanjšanje tveganj, povezanih z zamrznitvijo skoraj polovice ruskih deviznih rezerv v vrednosti 640 milijard dolarjev.

Kot je znano, so s 24.februarjem zahodne države zaradi invazije na Ukrajino uvedle obsežne sankcije proti Rusiji. Moskva ob tem trdi, da gre za "posebno vojaško operacijo", katere cilj je razorožiti Ukrajino in jo obvarovati pred nevarnimi nacionalisti.

Ukrepom Zahoda je Kremelj odgovaril s seznamom  "neprijaznih" držav, vključno z ZDA, Kanado, Veliko Britanijo in državami članicami Evropske unije.

Sicer je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred dnevi  v Evropskem parlamentu predstavila predlog že šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi postopno uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije.

dezurni@stryia - media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Syn
    Syn 10:42 10.maj 2022.

    Upam, da se ureseničijo napovedi da bodo vse Evropske države razen Madžarske in Srbije lahko dobivale surovine in Rusije. Ker to kar se gre na naša mala EU, Severna Amerika in Avstralija z Japonsko je sramota na celi črti. Rusi ...prikaži več se nam lahko samo smejijo, saj z njimi še vedno nemoteno posluje vsaj 70% držav po svetu.

  • marko345 09:59 10.maj 2022.

    Rusija nima in nikoli ni imela prijateljskih držav. So samo države, ki imajo poslovni interes po energentih, rudninah. Ko, če teh iz rusije ne bo več, je rusija država, ki je nihče ne mara, komunistična država, država diktature, nespoštovanja človeka. ...prikaži več Ko bo zmanjkalo na Kitajskem in Indiji energemtov, bosta rusijo pomendrali. To so dejstva in rusi to vedo. Eu se bo razvijala skupaj z razvitim svetom, brez komunistov.

  • Petra_56 09:52 10.maj 2022.

    Ne vem kaj preprečuje Putinu, da zapre pipico in Evropo spravi na kolena. Rusija trenutno oskrbuje s plinom celo Ukrajino, čeprav so v vojni z Ukrajino. Evropejci bomo plačali vsak metek, ki ga bo dobila Ukrajina in to z visoko ...prikaži več inflacijo in zelo dragimi energenti. Hvala takemu vodstvu, ki zaradi nekaj ukrajinskih skrajnežev, žrtvuje svoje prebivalce, da bomo živeli v revščin.