Svet
1850 ogledov

Putin vojakom obljubil denarne nagrade

Vladimir Putin Profimedia
Moskva nabornikom obljublja nagrade za uspehe na bojiščih v Ukrajini.

Ruska vojska skuša v vojni proti Ukrajini vpoklicane nabornike motivirati tudi z bonusi in nagradami. Vojaški radio Zvezda je danes na Telegramu objavil, da jim za sestrelitev ukrajinskega letala obljubljajo denarno nagrado v vrednosti 5000 evrov, za sestrelitev helikopterja 3200 evrov, za uničenje tanka pa 1600 evrov.

Mogoča so tudi plačila "vojakom, ki so se izkazali pri uničevanju borcev in izpolnjevanju drugih nalog" v višini do 100.000 rubljev, kar znaša približno 1600 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bonusi za sestrelitev dronov, oklepnikov in protiletalskih sistemov so skromnejši. Tu ruski vojaški vrh rekrutom obljublja bonus v vrednosti 800 evrov.

Vojakom, ki se borijo v Ukrajini, poleg tega obljubljajo visoke plače in finančno varnost v primeru poškodbe ali smrti. Minimalna bruto mesečna plača tako znaša 3100 evrov. Ranjeni dobijo okoli 50.000 evrov, v primeru smrti pa svojcem vojakov izplačajo okoli 80.000 evrov.

V zadnjih tednih in mesecih so se sicer na družbenih omrežjih in medijih pojavile številne pritožbe, da obljubljenih plačil niso prejeli.

Lavrov na vrhu G20 tokrat poslušal kritike glede vojne v Ukrajini

Na indonezijskem otoku Bali danes in jutri poteka vrh skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20). V ospredju srečanja bodo predvsem odnosi med ZDA in Kitajsko, vojna v Ukrajini, prehranska in energetska kriza, vojaške aktivnosti Severne Koreje ter podnebne spremembe. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je danes ob robu vrha G20 srečal s kitajskim kolegom Wang Yijem in zatrdil, da Rusija in Kitajska ohranjata "vseobsegajoče partnerstvo in strateško sodelovanje," soočil pa se je tudi s številnimi kritikami zaradi vojne v Ukrajini.

Lavrov se sicer ni udeležil uradnega kosila voditeljev držav in vlad G20, je pa imel govor na drugem delovnem zasedanju vrha. Sestal se je tudi z generalnim sekretarjem ZN Antoniem Guterresom, je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Za razliko od julija, ko je Lavrov predčasno zapustil srečanje zunanjih ministrov G20, potem ko so drugi udeleženci ostro obsodili rusko agresijo proti Ukrajini, je vodja ruske diplomacije tokrat poslušal ostre kritike na račun Rusije. Dvorane ni zapustil niti, ko je imel video nagovor ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Osnutek sklepne izjave, ki naj bi jo sprejele članice G20 in je v medijih krožil že pred začetkom srečanja, prav tako vsebuje presenetljivo ostro kritiko Rusije - v izjavi je med drugim eksplicitno omenjena vojna v Ukrajini in zahteva po popolnem in brezpogojnem umiku z njenega ozemlja. Izjava sicer še ni sprejeta in zdi se, da nima soglasne podpore, vendar bi sprememba tona lahko pomenila premik, ki bi med drugim odražal bojazen Kitajske pred zaostrovanjem odnosov z Zahodom in podaljševanjem gospodarskih posledic konflikta, poroča britanski BBC.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes na vrhu tudi posvaril pred izkoriščanjem hrane in energije kot orožja, kar je po poročanju tujih tiskovnih agencij mogoče razumeti kot posredno kritiko Rusije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Kmodri 01:07 18.november 2022.

    Blodnje o neonacijev je znamenje hude duševne bolezni!

  • jozicamurn 15:46 15.november 2022.

    Torej najbolj se splača helikopterje rušiti, če prav razumem?

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 14:00 15.november 2022.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ