Svet
3462 ogledov

Putin znova zagrozil. "Ne bomo dobrodelni."

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik vztraja, da bodo odjemalci morali ruski plin plačevati v rubljih. Evropske države ne popuščajo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes napovedal, da morajo "neprijateljske" države, kamor spadajo vse članice EU, odpreti bančni račun v rubljih, preko katerega bodo od 1. aprila plačevale za dobave plina. 

Putin je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass podpisal odlok o novem načinu plačevanja plina, ki ga je napovedal že pred dnevi. Če države ne bodo pristale na plačevanje v rubljih, se bo dobava po obstoječih pogodbah ustavila, je še napovedal in ponovil, da pri dobavi ne bodo dobrodelni. "Nam nihče nič ne proda brezplačno in tudi mi ne bomo dobrodelni," je dejal.

Kupci bodo po novem za plačevanje plina morali imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. Kot je že v sredo poročala nemška tiskovna agencija dpa, bi ta lahko sprejemala evrska plačila in jih nato pretvorila v plačila v rubljih.

Je pa v odloku zapisano tudi, da komisija za nadzor tujih investicij lahko izda dovoljenja za izjeme od plačevanja v rubljih, pri čemer je Putin vladi naročil, da postopek za določitev izjem določi v roku 10 dni.

Evropa na svojem

Nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem v Berlinu danes dejal, da so pregledali dobavne pogodbe. "V njih piše, da so plačila včasih opravljena v evrih, včasih v dolarjih. Ruskemu predsedniku sem v pogovorih jasno povedal, da bo pri tem ostalo," je dejal Scholz o sredinem pogovoru s Putinom.

Se pa po besedah francoskega gospodarskega ministra Bruna Le Maira Francija in Nemčija pripravljata na prekinitev dobave ruskega plina. "Jutri lahko pride to tega, da ne bo več ruskega plina. Na nas je, da se pripravimo na ta scenarij in pripravljamo se," je dejal Le Maire.

Sedem gospodarsko najbolj razvitih držav G7 je dejalo, da je za njih ruska zahteva glede plačila plina v rubljih nesprejemljiva.

Cene plina v Evropi so po Putinovi napovedi poskočile. Cene za plin na nizozemskem vozlišču TTF, ki bo dobavljen maja, so tako okoli 15.15 poskočile na 127,37 evra za megavatno uro, nato pa so se do okoli 17. ure umirile na približno 120 evrov na megavatno uro. Cena plina za megavatno uro ob začetku današnjega trgovanja je bila pri 110 evrih.

Vladimir Putin Rusija Svet Putin danes vpoklical na tisoče novih vojakov, ki naj ne bi šli v Ukrajino Ukrajina Harkov Vojna Svet Nekdanji ruski premier: Putin blefira

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Friderik1950 06:58 01.april 2022.

    Putin je povedal resnico, kajti če samo pogledamo vsa porušena lepa mesta, lahko rečemo, da ravno o kaki veliki ruski dobrodelnosti res ni za govoriti.

  • Ender3 00:14 01.april 2022.

    Putin ima prav in kakršno koli izzivanje bomo vsi drago plačali. Vsi vedo kakšna je odvisnost od ruskih energetskih rezerv in vsako pogojevanje nima nobenega smisla.. https://insajder.com/gospodarstvo/rusija-vrgla-novo-financno-jedrsko-bombo-rublje-bomo-kupovali-s-suhim-zlatom-po-ruski

  • jakec1575 23:55 31.marec 2022.

    putin si vzame ozemlje. gruziji je vzel zemljo. čečenijo je zravnal z zemljo. ukrajini pa bo tudi vzel precej obale, donetsk in luhansk. to je imeprializem. brez primere.