Svet
7233 ogledov

Putinov tesen sodelavec storil, kar bi si malokdo drznil

Vladimir Putin Profimedia
Ustanovitelj zasebne vojaške skupine je ocenil delo ukrajinskega predsednika.

Jevgenij Prigožin, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in ustanovitelj zasebne vojaške skupine Wagner, je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pohvalil kot močnega in samozavestnega voditelja, ki ga ne gre podcenjevati.

"Čeprav je trenutno predsednik države, ki je sovražna Rusiji, je Zelenski močan, samozavesten, pragmatičen in prijazen fant," je dejal Prigožin v izjavi, ki jo je na platformi družbenih medijev Vkontatka delila tiskovna služba njegovega podjetja Concord. "Ne podcenjujte ga," je Prigožin dodal v drugi izjavi, potem ko so ga vprašali, zakaj hvali človeka, ki ga Moskva na veliko kritizira, omalovažuje in napada, odkar je prišel na oblast, piše Reuters.

"Putinov kuhar", čigar vzdevek je vzniknil zaradi tesne povezanosti z ruskim predsednikom, je nedavno po letih zanikanja sicer javno priznal, da podjetje Wagner ustanovil leta 2014, Wagnerjevi plačanci pa se trenutno borijo na vzhodu Ukrajine v regiji Donbas, južni Ameriki in Afriki.

Ruska politična analitičarka Tatjana Stanovaja ocenjuje, da je zanimivo, da Prigožin izraža stališče, ki je daleč od Putinovega in si ga drugi v vladajoči eliti morda ne bi upali izraziti. "Prigožin si je upal. Misli, da ima pravico in misli, da to Putina ne bi razjezilo," je dejala.

Obstreljevanje ukrajinskih mest se nadaljuje

Medtem obstreljevanje v Ukrajini ne pojenja. V prestolnici Kijev so dan po ruskih raketnih napadih obnovili oskrbo z vodo in električno energijo, zatem ko zaradi obsežnih napadov približno 80 odstotkov prebivalcev Kijeva ni imelo oskrbe z vodo, 350.000 domov pa je bilo brez elektrike. Gre za širšo rusko strategijo, saj so ruske sile po navedbah ukrajinskih oblasti v zadnjem mesecu uničili približno tretjino njenih elektrarn, zato Ukrajince pozivajo, naj čim bolj varčujejo z električno energijo.

Kijevske oblasti medtem pripravljajo več kot 1000 ogrevalnih točk po vsem mestu, če bo sistem daljinskega ogrevanja onemogočen zaradi nadaljnjih ruskih napadov, je v sredo dejal župan Vitalij Kličko.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je napovedal nadaljevanje raketnih napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Ti bi "učinkovito" uničili objekte in zmanjšalo vojaški potencial Ukrajine, je dejal na vojaškem srečanju v Moskvi.

Šojgu je tudi sporočil, da se začenja vpoklic novih ruskih vojakov na služenje vojaškega roka. Poudaril je, da jih ne bi smeli poslati na vojno območje in da jih bodo po koncu vojaškega roka poslali domov. Enako so ruskim nabornikom napovedovali tudi ob začetku ruskega napada na Ukrajino v februarju, nato pa se je izkazalo, da so se tam borili tudi naborniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je tudi spomnil, da je delna mobilizacija 300.000 rezervistov končana in da jih 87.000 deluje na območju spopadov. V Kremlju pa so pojasnili, da Putin ne bo izdal odloka o koncu delne mobilizacije, saj da ni potreben.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 31
  • osojnikowski 10:55 07.november 2022.

    To je samo še en arrkanovec, malo uspeha,, veliko besedičenja in zla.!

  • marko345 16:39 02.november 2022.

    Samo vprašanje časa je kdaj bodo začele Ukrajinske rakete-izdelane v Ukrajini in ne v ZDA , leteti na rusijo. In samo ena atomska.bomba na Ukrajino iz rusije pomeni takojšen konec rusije.

  • janči 15:32 02.november 2022.

    Če se bosta nad Ukrajino spravila Prigožin in Kadirov, se bo nekaterim še milo storilo ob spominu na Putina.