Svet
2014 ogledov

"Rad imam otroke, a ..."

Donald Trump, Melania Trump
Ukinitev zaščite ilegalnim imigrantom, ki so v ZDA prišli kot otroci.

V več ameriških mestih so včeraj potekali protesti proti ukinitvi programa DACA, ki okoli 800.000 nezakonitim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, omogoča bivanje in delo v tej državi ter jih ščiti pred izgonom.

V Washingtonu se je torek več sto ljudi zbralo pred Belo hišo, še preden je pravosodni minister Jeff Sessions naznanil odločitev. O nekaj sto protestnikih poročajo tudi iz New Yorka, kjer je policija zaradi t. i. sedečega protesta pred Trumpovo stolpnico aretirala 34 ljudi. Ljudje so se odpravili na ulice tudi v Denverju, Los Angelesu, San Franciscu in Minneapolisu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti proti ukinitvi DACA programa v ZDA | Avtor: EPA EPA

Program DACA ščiti kakih 800.000 tako imenovanih sanjačev, to je neregistriranih priseljencev, ki so v ZDA prišli kot otroci oziroma pred 16. letom starosti. Program jim omogoča, da na podlagi obnovljivih dvoletnih dovoljenj delajo ali študirajo v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je njegovo ukinitev napovedal že med predvolilno kampanjo.

Kim Jong Un Svet Trump zagrozil z ognjem in besom, ki ga svet še ni videl

Kongresu ima sedaj na voljo pol leta za pripravo nove zakonodaje, v tem času pa ne bodo izgnali ljudi, ki koristijo program. Kot je v torek sporočil Trump, se veseli "dela z demokrati in republikanci v kongresu glede imigracijske reforme, tako da bodo na prvem mestu delavni državljani naše države".

Številne kritike

Poleg številnih vplivnih podjetnikov, sindikatov, verskih skupin in opozicijskih demokratov ukinitvi nasprotujejo tudi številni politiki iz vrst republikancev. Republikanski senator John McCain je denimo dejal, da se sicer ne strinja z načinom, kako je Trumpov predhodnik Barack Obama uveljavil program - z izvršnim ukazom -, da pa bi bila njegova ukinitev sedaj "nesprejemljiva".

Oglasil se je tudi sam Obama, ki je odločitev označil za "napačno" in "kruto". "Bodimo jasni: danes sprejeta odločitev s pravnega vidika ni potrebna. Gre za politično odločitev in moralno vprašanje," je sporočil Obama.

melania trump, donald trump Demokrati Slovenija Vložili predlog za odstavitev Trumpa zaradi morebitnih zdravstvenih težav

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 13:15 06.september 2017.

    Naj ugibam: med protestniki je bilo 95% teh "otrok", kajne?

  • pikijakob 12:59 06.september 2017.

    A še ni konec maškar?