Slovenija
4866 ogledov

Vložili predlog za odstavitev Trumpa zaradi morebitnih zdravstvenih težav

melania trump, donald trump
1/4
Profimedias
Demokratska kongresnica iz Kalifornije Zoe Lofgren je vložila v proceduro predlog zakona za odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa v skladu s 25. amandmajem k ameriški ustavi, ki to omogoča začasno ali stalno, denimo zaradi zdravstvenih težav. Amandma je bil potrjen leta 1967, doslej pa so ga uporabili šestkrat.

Trikrat so amandma uporabili pri Richardu Nixonu, med drugim za potrditev podpredsednika Geralda Forda na položaj predsednika. Začasno so ga uporabili pri Ronaldu Reaganu zaradi operacije. Prvič doslej pa se oblikuje predlog, da se predsednika odstavi zaradi domnevnih težav z duševnim zdravjem.

"Predsednik je pokazal vzorec obnašanja in govora, ki vzbuja skrb, da zaradi duševne motnje ni sposoben opravljati svojih ustavnih dolžnosti," piše v predlogu, ki poziva podpredsednika ZDA Mika Pencea in osem kabinetnih ministrov, naj zagotovijo ustrezen zdravstveni pregled predsednika, na podlagi katerega bi ugotovili, ali je treba sprožiti njegovo odstavitev po 25. amandmaju.

Trump je bil deležen vala kritike zaradi torkove novinarske konference v New Yorku, na kateri je krivdo za nasilje minuli konec tedna v Charlottesvillu pripisal neonacistom in njihovim nasprotnikom. Vmes je še dejal, da so bili na strani neonacistov in belih rasistov tudi dobri ljudje, ki so le želeli braniti spomenik generalu konfederacije.

Donald Trump Spor s Trumpom Svet Odstopil eden najbolj prepoznavnih obrazov Bele hiše Melania Trump Magazin Donald Trump kot Barron klicaril novinarje

Ta novinarska konferenca je doslej najresneje zamajala Trumpov položaj in prva neposredna posledica je odstavitev političnega stratega Bele hiše Steva Bannona. Na Trumpa letijo kritike z vseh strani razen s strani skrajnih desničarjev, ki hvalijo njegov pogum.

Zaradi izjav so ga začeli zapuščati ugledni člani raznih svetovalnih teles Bele hiše in Trump je sredi tedna enostavno razpustil Svet za predelovalno industrijo in strateški svet. Predvidenega Sveta za infrastrukturo pa več ne bo niti skušal sestaviti.

V petek se je pod odstopno izjavo podpisalo 16 od 17 članov Odbora za umetnost in humanistiko Bele hiše. Nekaj članov je odstopilo že lani po Trumpovi volilni zmagi, drugi pa so ohranili upanje, da bodo lahko kaj vplivali nanj z nasveti.

Odstopna izjava začne vsako nov del s črko, ki skupaj sestavijo besedo "resist" (upor). Izjava pravi, da si Trump zaradi torkovih izjav zasluži najostrejšo kritiko in ukor. "Če bi zanemarili tvojo sovražno retoriko, bi bili soudeleženci," so sporočili člani odbora.

Donald Trump, Emmanuel Macron, Melania Neprimerno? Svet Tako je Trump nagovoril prvo francosko damo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Ana Vidic 12:26 21.avgust 2017.

    V demokraciji pa res ne smeš izreči nobene resnice. Levaki te takoj napadejo. Najraje imajo udarce pod pasom. Sicer pa je pri nas isti shit.

  • Tupamaros 22:01 20.avgust 2017.

    Nima smisla. Ustreliti bi ga bilo lažje. Likvidacija je demokratom ultra levičarske usmeritve pisana na kožo.

  • jerneja45 19:45 19.avgust 2017.

    Za mir na svetu, bi ga bilo treba čimprej odstaviti, saj je res čuden. Ne zdi se mi resen. Zgleda, kot da jemlje vse skupaj, kot Človek ne jezi se. Ta človek ni sposoben voditi tako velike in pomembne države. Obsesist.

Sorodne novice