Svet
65 ogledov

Radovan Karadžić: Pričakujem, da bom osvobojen

Karadžić je mnenja, da bo proces proti njemu nepravičen. AFP
20 let po koncu vojne in pet let po začetku sodnega procesa, bo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju Jugoslavije danes izreklo sodbo proti Radovanu Karadžiću. Karadžić je najvišji politik iz časa vojne v BiH, ki mu bo haaško izreklo sodbo, zato je to ena najpomembnejših sodb v zgodovini. Tožilstvo zanj zahteva najvišjo kazen, dosmrtni zapor.

"Vem, kaj sem hotel, kaj se naredil, celo, kaj sem sanjal. Nobeno razumno sodišče me ne bo obtožilo genocida in vojnih zločinov," je v intervjuju za Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), dan pred razglasitvijo sodbe prepričan Radovan Karadčić. Na sodišču za vojne zločine v Haagu bodo danes, po petih letih sodnega procesa, Karadžiću izrekli sodbo. Tožilstvo zahteva dosmrtno ječo.  

"Morali bi me slaviti, ne preganjati"

Karadžić, ki je na vprašanja novinarja odgovarjal iz zapora v Haggu preko elektronske pošte, se o sebi govori kot o mirovniku, ne pa naročniku množičnih pobojev. Za poboje med vojno v Bosni in Hercegovini ne prevzema odgovornosti, saj, kot pravi, se grozodejstva niso zgodila na podlagi uradnih dokazov.

"Nobenih dokazov ni, da bi srbske vojaške sil, ki so delovale uradno, storile kakršen koli zločin. So pa dokazi, da so zločine izvajali pripadniki paravojaških formacij, kar pa je nekaj popolnoma drugega, kot uradne enote," pravi Karadžić, ki celo meni, da bi "njegov stalni boj za ohranitev miru, preprečevanje vojne in zmanjšanje trpljenja vseh ljudi, ne glede na vero," vreden pohvale, ne pa preganjanj. 

11 točk obtožnice

Objava pesmi ne odraža politike slovaške države. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
70-letnem Karažić je obtožen genocida v Srebrenici, kjer je bilo ubitih 8000 Bošnjakov ter genocida nad Bošnjaki in Hrvati v sedmih drugih občinah v BiH - Ključ, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica, Foča, Zvornik in Bratunac. Karadžiču sodijo tudi zaradi več kot triletnega obleganja Sarajeva, med katerim je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi, med njimi 1500 otrok. V 11 točkah obtožnice je obtožen tudi vojnih zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov proti nesrbskemu prebivalstvu med vojno v BiH.

Skrival se je 12 let

Fotografija Radovana Karadžića, ki so jo medijem predstavile srbske oblasti. Pop | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Karadžić se je po vojni celih 12 let uspešno skrival. Leta 2008 so ga aretirali v Beogradu, kjer je delal kot zdravilec Dragan Dabić. 

Sojenje se je začelo oktobra 2009, sodišče je delalo 497 dni, tožilci so zbrali tri milijone strani dokazov. Karadžič, ki je pri 70-ih dobrega zdravja in je v zaporu v Haagu redno igral nogomet, se je branil sam. Njegova študija je vključevala pričanje 586 prič "Obstajajo profesionalni odvetniki, ki so storili manj dobro delo, kot je to storil," je o njegovi obrambi dejal glavni tožilec Serge Brammertz.

Karadžič po Karadžiču

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Radovan je dober človek. Naredil je vse, kar je lahko, da bi zaščitil svoje rojake Srbe," pravi Simon Karadžič, bratranec nekdanjega voditelja bosanskih Srbov, ki živi v majhni črnogorski vasici Petnjica, kjer se je Radovan Karadžič 15. junija 1945 rodil. Oče, aktivni član Četnikov, je prva leta njegove življenja preživel v zaporu. Družina se je nato preselila v Nikšič, Radovan, ki je diplomiral iz medicine in postal psihiater, se je nato preselil v Sarajevo, kjer se je tudi začel ukvarjati s politiko.  

Bosanski mediji poročajo, da namerava premier Republike srbske Milorad Dodik dec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Radovan Karadžić je heroj Petnjice, v spominu ga imajo kot pametnega otroka, ki je nato odšel v mesto in uspel. Večina v vasi je v sorodstvu, o grozotah, ki so zapisane v obtožnici, nočejo slišati. Karadžičevi sorodniki v Petnjici so prepričani, da bo današnja razsodba sodišča v Haagu potrdila samo to, kar vedo že dolgo: sodišče se je zarotilo proti Srbom

Pred izrekom današnje sodbe pa so Radovana Karadžića posebej počastili bosanski Srbi in po njemu imenovali nov študenstki dom na Palah. Slavnostne otvoritve so se udeležili žena Ljiljana Zelen, hčerka Sonja ter tudi  predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je poudaril, da je trenutek izbran zelo simbolično.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Avatar čavez
    čavez 09:13 25.marec 2016.

    Ve kako z musliji delat.

  • Žurnalček 00:15 25.marec 2016.

    Tole je največji strahopetec , kar jih premorejo Srbi , ti bi ga pa poslal v bran Europi !

  • Žurnalček 00:10 25.marec 2016.

    Bilo bi počasi tudi potrebno zbirati dokaze proti temule drugemi idiotu Bosanskih Srba Dodigu , ni nič drugačen od svojega idola !