Svet
2141 ogledov

"Rahljanje ukrepov nepovratno"

Testiranje na covid-19 Profimedia
Novi britanski zdravstveni minister poudarja, da se moramo z boleznijo naučiti živeti.

Novi britanski minister za zdravje Sajid Javid je danes izjavil, da je čimprejšnja odprava epidemioloških omejitev njegova "absolutna prioriteta", ker pa bo vsako rahljanje ukrepov "nepovratno", je pozval k previdnosti. Pozneje je v poslanski zbornici napovedal, da namerava britanska vlada vse protikoronske ukrepe za Anglijo odpraviti 19. julija.

"Ne vidimo razloga, da bi nadaljevali po 19. juliju," je Javid dejal poslancem. Ob tem je dodal, da noben izbrani datum ni brez tveganja za covid-19. "Ker vemo, da ga preprosto ne moremo uničiti, se moramo naučiti živeti z njim," je še dejal in dodal, da "vemo tudi, da ljudje in podjetja potrebujejo gotovost, zato želim, da je vsak korak nepovraten. Omejitve naše svobode se morajo končati (...)".

"Zame 19. julij ni samo konec smeri, ampak začetek novega vznemirljivega potovanja za našo državo," je še dejal Javid.Javid je poslansko zbornico nagovoril manj kot 48 ur po tem, ko je po sobotnem odstopu svojega predhodnika Matta Hancocka prevzel vodenje zdravstvenega resorja, poroča britanski BBC.

"Želim, da se takoj, ko bo to mogoče, omejitve odpravijo in se vrnemo v normalno življenje," je Javid dejal že med današnjim obiskom v bolnišnici St. Thomas v Londonu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vendar bo vsakršno rahljanje ukrepov "nepovratno", zato moramo biti previdni, je dejal.

Britanske oblasti so sprva načrtovale, da bodo protikoronske omejitve odpravili po 21. juniju, vendar se to zaradi širjenja različice delta, ki so jo najprej potrdili v Indiji, še ni zgodilo. Britanski premier Boris Johnson je nato napovedal, da bodo ukrepe sproščali 19. julija, a da bodo na podlagi podatkov o okužbah preučili možnost, ali se to lahko zgodi dva tedna prej.

Janez Poklukar Covid-19 Zdravje "Zaradi delte okužbe porasle za 590 odstotkov, pripravljamo se na četrti val"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Lion007
    Lion007 06:57 29.junij 2021.

    A Pokljukar pa tega britanskega ministra ni slišal???? Pa imajo tudi delta različico. 😡