Svet
5907 ogledov

Razkosali novinarja?

Jamal Khashoggi Epa
Kritično je pisal o režimu v Savdski Arabiji in to plačal z življenjem?

Jamal Khashoggi je kritično pisal o režimu v Rijadu, v Savdsko Arabijo si ni upal. "Živim na relaciij Istanbul - Washington in v domovino se ne nameravam vrniti, saj bi bil tam zaradi svojega drugačnega razmišljanja gotovo aretiran," je za BBC le tri dni pred svojim izginotjem povedal 59-letni savdski novinar. Poudaril je, da želi živeti v svetu, kjer lahko svobodno govori o svojih stališčih in mnenjih.

Khashoggi je nato odpotoval na konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, da bi tam prevzel rojstni list, ki ga je potreboval za poroko. Od takrat ga svojci pogrešajo. Čeprav je imel stalno bivališče v Združenih državah Amerike in je imel zato pravico dobiti rojstni list v kateremkoli predstavništvu Savdske Arabije v ZDA, prošnji niso ugodili, češ da lahko dokument, ki je sicer že pripravljen, lahko prevzame le v Istanbulu.

Ko je prispel tja, so ga vendarle odslovili brez dokumenta in mu naročili, da se vrne v torek, 2. avgusta.

Glede na trditve turške obveščevalne službe je ravno tega dne iz Riada v Istanbul s privatnim letalom prispelo 15 Savdijcev, ki so se v domovino vrnili istega dne. Na konzulatu so se pojavili v istem času kot pogrešani novinar.

Viktoria Marinova Umor novinarke Svet Nove podrobnosti. Sta se poznala?

Jamal Khashoggi | Avtor: Epa Epa

V zabojih iz veleposlaništva?

Turški obveščevalci trdijo, da je šlo za savdski "eskadron smrti", ki je ubil novinarja, kritično nastrojenega zoper kraljevsko družino. Njegovo truplo naj bi - trdi isti vir - razkosali in ga v kovčkih prepeljali neznano kam.

Objavili so posnetke varnostnih kamer, na katerih se vidi, kako pogrešani novinar vstopa na veleposlaništvo. V tem času je bil v bližini parkiran kombi z zatemnjenimi stekli in diplomatskimi tablicami. Turški preiskovalci so na posnetkih opazili moške, ki so v urah po novinarjevem izginotju iz stavbe do kombija nosili zaboje. Sumijo, da so bili v njih deli novinarjevega trupla.

ZDA so pozvale k temeljiti preiskave izginotja savdskega novinarja in oporečnika Jamala Khashoggija. Savdska Arabija trdi, da je novinar izginil, ko je zapustil prostore konzulata.

Khashoggi je med drugim pisal komentarje za ameriški časnik Washington Post. Bil je kritičen do nekaterih politik savdskega princa Mohameda bin Salmana in vpletanja Rijada v vojno v Jemnu.

Jamal Khashoggi | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ludvik Miholic 19:56 14.oktober 2018.

    ce bi to naredili rusi bi ze bila vojna no Anglezi in Ameriska demokracija pokazite sedaj svoj obraz ko gre za vas dobicek

  • Pepe007 21:32 10.oktober 2018.

    Psi lajajo, karava gre dalje. Savdski Arabiji noben ne bo pretirano resno zagrozil, kaj šele uvedel resnih sankcij.

  • perhan63 20:33 10.oktober 2018.

    savdska arabija je leglo zla