Svet
11 ogledov

Razkrivanje krute egiptovske realnosti

kairo tahrir protesti EPA
Spopadi med protestniki in policijo v Egiptu se nadaljujejo. Kairo že četrti dan zapored preplavljajo množice, do zdaj je umrlo 13 ljudi, okoli 500 pa je ranjenih. Na dan prihaja čedalje več pretresljivih zgodb.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je obsodil čezmerno uporabo sile, zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton pa je izrazila "globoko zaskrbljenost" zaradi nasilja in pozvala varnostne sile k "spoštovanju in zaščiti splošnih pravic vseh Egipčanov".

Vzrok smrti 26-letnika neznanka

Viri iz vojske pravijo, da je trenutno pridržanih 164 ljudi. Neimenovan vir varnostnih sil pa je razkril, da naj bi med pridržanjem umrl 26-letnik, a da uradni vzrok smrti še ni znan. Državna agencija MENA poroča, da naj bi javni tožilec odredil pridržanje za 123 ljudi, ki so se upirali oblastem, metali kamenje v vojake ali policiste ter netili ogenj v bližini vladnih stavb. 53 drugih naj bi medtem izpustili.

Posnetki razkrili razsežnosti obračunavanja

Spomnimo. Nov val nasilja je izbruhnil v petek, ko so vojaki enega od protestnikov aretirali in pretepli. Televizijski posnetki, fotografije in posnetki na internetu so razkrili, kako kruto vojaki obračunavajo s civilisti.

Na YouTubu je zaokrožil posnetek, iz katerega je razvidno, da so neko zakrito žensko podrli na tla, z nje strgali obleko, jo zbrcali in pustili nezavestno ležati, kjer se je na posnetku videlo njeno modre spodnje perilo. Na nekem drugem posnetku je videti, kako se vojaški policist z gumijevko znaša nad jokajočo starejšo žensko.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:09 19.december 2011.

    Prav je USA , ker niso bili zadovoljni z politično normalnimi ljudmi , za tiste kraje seveda. V Egiptu je bilo vojno stanje cel čas in to izključno zaradi tako možne prepovedi nekaterih strank. ČRNI SEPTEMBER je edina , ki ...prikaži več je tudi kriva za vojno stanje v Egiptu. Radikalna muslimanska stranka, ne bo prej dala miru , kot da bo zmagala na volitvah, no ko bi saj in USA zaprejo SUEZ ali pa da se uvede zopet vojno stanje in se jih izloči iz volilne tekme. Druge ni. No sedaj bomo vsaj videli USA skrb za DEMOKRACIJO , kajne da res Vaša Ekselenca Ambasador of USA v LJ.