Svet
1038 ogledov

Različica delta vse bolj razširjena, tudi pri naših sosedih

Profimedia
Medtem ko nemški znanstveniki opozarjajo na nevarnost različice delta, se naslednja varianta virusa že širi. Različica Lambda pojavlja zlasti v Latinski Ameriki, v Evropi narašča pojavnost različice delte. Prisotnost slednje so potrdili v sedmih italijanskih regijah, tudi v naši neposredni bližini, v Furlaniji - Julijski krajini.

Pred tednom dni je Svetovna zdravstvena organizacija lambda varianto uvrstila v kategorijo opazovanja, ker povzroča pogoste okužbe in se istočasno pojavlja v 29 državah, od tega v sedmih latinskoameriških državah: Braziliji, Kolumbiji, Ekvadorju, Mehiki, Argentini, Peruju in Čilu, piše nemški časnik Deutsche Welle (DW).

Različica lambda se je prvič pojavila avgusta 2020 v Peruju. Skoraj leto kasneje ta mutacija tam dominira z 82 odstotki, v Čilu pa povzroči vsako tretjo okužbo.

Jairo Méndez-Rico, strokovnjak za virusne bolezni pri Svetovni zdravstveni organizaciji, je za DW povedal: "Zaenkrat še ni znakov agresivnega vedenja lambda različice, čeprav je bolj prenosljiva,'' a je ob tem pojasnil, da ni še dovolj raziskav, da bi jo lahko primerjali z gamo in delto in dodal, da so "vsa odobrena cepiva na splošno učinkovita proti vsem različicam korone. Ni razloga, da bi domnevali, da to ne velja za varianto lambda."

Številni znanstveniki trdijo, da se bo pandemija končala šele, ko bo cepljenih 80 odstotkov svetovnega prebivalstva. Do takrat se lahko ves čas pojavljajo nove različice virusa.

Mikrobiolog Pablo Tsukayama je z ekipo z univerze Cayetano Heredia v Limi odkril to različico v Peruju. Kot pravi, so v Peruju "decembra imeli le 200 okužb z lambdo. Konec marca je bila polovica vseh novih okužb v Limi, zdaj, tri mesece pozneje, pa je 80 odstotkov v celotni državi. Lambda je postala prevladujoča različica v zelo kratkem času."

Južni Ameriki grozi tretji val okužb

Prav tako se je Kolumbiji pojavila bolj nalezljiva različica B.1.621. Preobremenjeni zdravstveni sistemi, velik del delovnega prebivalstva, ki se zaradi ekonomskih in drugih razmer ne morejo držati ukrepov, in pomanjkanje cepiv so nekateri izmed razlogov, ki ustvarjajo pogoje za pojav različic, kot je lambda.

"Več kot 60 odstotkov prebivalstva Čila je cepljenega, toda ta država je na celini izjema," pravi Tsukayama in dodaja: "Zelo verjetno se bodo nove in bolj nalezljive mutacije virusa pojavile v južnoameriški zimi, med julijem in septembrom, s tretjim valom."

Covid-19 Covid-19 Zdravje Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

Delta različica vse bolj prisotna tudi v Evropi

Epidemiološke razmere se v večini evropskih držav umirjajo, a število potrjenih primerov zopet narašča v Veliki Britaniji in na Portugalskem, zaradi omenjene zelo nalezljive različice. Kljub umirjanju pa skrb povzroča tudi v Italiji. Nova različica je bila namreč odkrita blizu Slovenije.

Portugalska se boji izbruha četrtega vala epidemije covida-19, saj se v državi pospešeno širi različica delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Ker želijo preprečiti nadaljnjo širjenje virusa, so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in ostalim delom Portugalske. Pred šestimi tedni so imeli na Portugalskem v povprečju po 300 okužb dnevno, sedaj jih je po več kot 1100. V 10 milijonski državi je doslej prvi odmerek cepiva prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov.

V Italiji prav tako narašča pojavnost delta variante. V naši neposredni bližini, v Furlaniji – Julijski krajini, je od 96 analiziranih vzorcev, 67 pokazalo prisotnost različice. 35 primerov je bilo tipa alfa, 25 delta in 2 gamma, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA. Okužbe z različico delta so v Italiji potrdili v 7 regijah.

9 primerov te različice pa je bilo do sedaj odkritih tudi v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 14:46 23.junij 2021.

    Pol se bodo pa nekateri čudili odkod delta okužb in lock down v jeseni...

  • Avatar erof
    erof 14:09 23.junij 2021.

    in jaz bom kriv da jo bo nekdo uvozil in spet doma do drugega leta od septebra do maja ..

  • izy 13:36 23.junij 2021.

    Preveč nas je na svetu izgleda... Gremo v nabavo 3 milione "delta" cepiv, za ziher