Svet
58 ogledov

Razmere na grškem otoku Kos uhajajo izpod nadzora

Kos EPA
V Grčijo je letos prišlo že 124 tisoč beguncev. Na prenatrpanem Kosu, kjer bivakirajo ob cestah in plažah, so jih namestili na stadion. Izbruhnili so nemiri.

Na grškem otoku Kos so med pribežniki, ki so na športnem stadionu čakali na dovoljenje za azil, izbruhnili nemiri. Policija je uporabila gumijevke in gasilne aparate, poročajo agencije. 

"Hočemo papirje, hočemo jesti!"

Kos | Avtor: EPA EPA
Migrante, gre večinoma Sirce in Afganistance, so po tem, ko so več tednov bivakirali ob cestah in plažah, premestili na lokalni nogometni stadion. Selitev se je sprevrgla v kaos in množičen pretep. Migranti, nezadovoljni zaradi dolgotrajnega postopka registracije, so med drugim blokirali cesto in vzklikali "Hočemo papirje, hočemo jesti!". Na stadionu vladajo nečloveške razmere, je grozovito vroče, za več sto ljudi sta na voljo le dve stranišči.Ljudje nujno potrebujejo hrano, oblačila, prenočišča in medicinsko oskrbo

Župan: "Prelivala se bo kri"

KOs | Avtor: EPA EPA
Podobna situacija je tudi na številnih drugih otokih v Egejskem morju.Številni prebežniki v Grčiji čakajo na potrebne dokumente, s katerimi bi lahko potem nadaljevali pot v zahodno Evropo.

Župan Kosa Jorgos Kiricis opozarja, da razmere uhajajo izpod nadzora. "Razmer na otoku se ne da več obvladati, obstaja resna nevarnost, da bodo stvari povsem ušle izpod nadzora. Prelivala se bo kri." .

Na Kos vsak dan pride več sto beguncev, tam pa so povsem prepuščeni sami sebi. Podpredsednica nemškega bundestaga Claudia Roth, je po

Kos | Avtor: EPA EPA
obisku Kosa zazmere označila kot t "pekel na Zemlji". "Tragedija je, da prihaja istočasno do dveh kriz," pravi Rothova, ki meni, da se mora grška vlada kljub finančni krizi odzvati, pomagati pa mora tudi Evropa.

Zaradi nemirov so na Kos, ki je sicer zelo turističen otok, že poslali posebne enote policije in policiste z bližnjih otokov Rodos in Siros kot okrepitve. Migranti na Kosu ležijo kar ob cestah in na plažah. Kos leži le nekaj kilometrov stran od turške obale, zato je to za številne najhitrejša in najlažja pot v Evropsko unijo.

Letos v Grčijo prišlo že 124 tisoč migrantov

Kos | Avtor: EPA EPA
Grčija je namreč poleg Italije glavna vstopna točka migrantov. Po podatkih UNHCR-ja je v prvi polovici letošnjega leta v državo prišlo skupno že 124.000 migrantov, s čimer se Grčija uvršča že pred Italijo. Samo julija je državo doseglo skoraj 55.000 migrantov, kar je več kot lani v vsem letu. Večina jih je iz Sirije, nekateri tudi iz Somalije, Afganistana, Pakistana in Bližnjega vzhoda. Na grške otoke v Egejskem morju vsak dan pride tisoč prebežnikov.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • samo.jst 07:37 12.avgust 2015.

    Samo spokat na ladje in nazaj s kjer so prišli. Če hočeš nekaj imet se moraš truditi, odrekati, boriti, ti pa samo spakirajo in nato postavljajo zahteve. Še generacije romov nismo prisilili v nekakšno integracijo in se še vedno šlepajo ...prikaži več na naš račun, kaj mislite, da bodo tile kaj drugačni?

  • allstarr111 01:12 12.avgust 2015.

    Ni problem, jest nebi bil na tem otoku, ampak ali bi mil že mrtev ali pa bi se še boril da omogočim svojim otrokom boljši jutri. Pobegnejo vedno samo strahopetci, če bi bile tam samo ženske in otroci bi reko ...prikaži večo ok. ampak večina moških ki so tam je v najboljših letih, ki bi se lahko borili, tako da nimaš čisto prav.poglej na švedsko kaj se dogaja z azilanti, mislijo da so doma, oz obnašajo se tako.

  • jakec1575 23:21 11.avgust 2015.

    Predstavljaj si sebe na tem otoku, kako prosis papirje, da dobis vstop v mesto, da si lahko sam kupis hrano iz denarja pordanega vsega imetja, ki si si ga ustvaril v svojem preljubem mestu doma, kjer ne mores vec ziveti ...prikaži več in se ne mores vec vrniti. Se pa strinjam v enem s teboj. Racun za vso to godljo bi morali izstaviti ne EU ampak kreatorju nove države isis. In to so izrael, saudska Arabija in ZDA. In morda je cas, da v vsem demokracijah protestiramo pred njihovimi ambasadami. Nedolžni civilisti so tu se najmanj krivi. Naj umrejo pod granatami?