Svet
3471 ogledov

Razpadanje hrvaške vlade

Hrvaška vlada Profimedia
Hrvaška se sooča z veliko vladno krizo.

Podpredsednik hrvaške vlade Boris Milošević je ponudil odstop, potem ko so v javnost prišle neuradne informacije, da je osumljen v aferi z nepovratnimi sredstvi. Zlorabe položaja v tej aferi je osumljen minister za prostor in gradbeništvo Darko Horvat, ki ga je premier že odstavil. 

Milorad Pupovac, predsednik stranke srbske manjšine Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS), ki je koalicijska partnerica HDZ v vladi, je danes sporočil, da je podpredsednik vlade za družbena vprašanja in človekove pravice Milošević premierju Andreju Plenkoviću ponudil svoj odstop.

Pupovac je povedal, da nimajo vseh informacij in da niso imeli sestankov, da pa na podlagi tega, kar vedo, Milošević uživa njihovo polno zaupanje. Po njegovih besedah je odstop ponudil iz moralnega občutka in stališča, da premier, vladajoča večina ter on sam ocenjujejo, kaj je v sedanjih okoliščinah politično najbolje za vlado. 

Milošević naj bi bil vpleten v afero, zaradi katere so sedaj že bivšega ministra Horvata v soboto pridržali, premier pa ga je nato odstavil s položaja. Horvat je sedaj v zaporu Remetinec v enomesečnem preiskovalnem priporu zaradi možnega vpliva na priče.

Deljenje denarja "po domače"

Urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je sporočil, da je Horvat osumljen zlorabe položaja, ker je kot minister za gospodarstvo novembra in decembra 2018 dodelil nepovratna sredstva v višini 2,6 milijona kun (okoli 345.000 evrov) gospodarskim subjektom, ki niso izpolnjevali kriterijev razpisa.

Sredstva je dodelil gospodarskim subjektom, za katere je imel oseben interes ali pa so to od njega večkrat posredno ali neposredno zahtevali podpredsednik vlade Milošević, državni sekretar na ministrstvu za regionalni razvoj Velimir Žunac, vodja uprave za območja s pomočjo Katica Mišković ter bivši kmetijski minister Tomislav Tolušić, poroča Hina.

Omenjajo tudi predčasne volitve

Hrvaški mediji poročajo o možnosti rekonstrukcije vlade, morda celo večje, kot je potrebna zaradi preiskav proti ministrom. Po poročanju današnjega Jutarnjega lista je to kot možnost navedel neimenovani visoki predstavnik Plenkovićeve HDZ, tega mnenja pa so tudi koalicijski partnerji HDZ. Kot skrajen ukrep, "o katerem je še prezgodaj govoriti," pa je predstavnik HDZ navedel predčasne parlamentarne volitve. O omenjenem naj bi v neuradnih pogovorih govorili visoki predstavniki HDZ z vlado ter koalicijskimi partnerji.

Plenković je po odstavitvi Horvata v soboto sicer zagotovil, da v parlamentu ohranjajo večino in da predčasne volitve niso potrebne.

Svet Akcija kriminalistov, tako se je odzval predsednik vlade Preiskave Hrvaška Zloraba položaja Svet Velika akcija kriminalistov: Priprli enega od ministrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:03 21.februar 2022.

    No, vlada naša....Poglejte si za kakšen drobiž odstopajo hrvaški vladni predstavniki....