Svet
3 ogledov

Razpust parlamenta, volitve 11. maja

Koštunica (levo) se poslavlja, Tadič (desno) bo moral razpisati predhodne parlam Žurnal24 main
Vladna koalicija srbskega ministrskega predsednika Vojislava Koštunice je bila po poročanju državne agencije Tanjug formalno razpuščena. Sledi razpis predhodnih parlamentarnih volitev.

Srbska vlada se je znašla v hudi krizi. Del ministrov na čelu s premierjem Vojislavom Koštunico se je namreč zavzel za sprejetje resolucije, ki predvideva zamrznitev približevanja Srbije EU, če ta ne prizna njene ozemeljske celovitosti, kar pomeni tudi priznanje Kosova kot dela Srbije. Ker se je večina ministrov, ki so bližje politiki srbskega predsednika Borisa Tadića, izrekla proti temu dokumentu, je Koštunica v soboto odstopil.

Kot je vlada zapisala v današnjem predlogu za razpustitev narodne skupščine, so na seji ugotovili, da vlada nima več enotne in skupne politike, kar ji v skladu s 123. točko ustave Republike Srbije onemogoča opravljanje njene temeljne ustavne funkcije sprejemanja in vodenja politike Republike Srbije. Predsednik Boris Tadić mora zdaj razpustiti parlament in sklicati predhodne parlamentarne volitve.

Zunanji ministri EU o Srbiji
Največ pozornosti na srečanju v Bruslju bodo ministri posvetili evropski perspektivi Zahodnega Balkana, ki so jo nazadnje obravnavali prejšnji mesec. Zaradi odstopa srbskega premierja Vojislava Koštunice bo poudarek na Srbiji. Kot je pred prihodom na srečanje dejal slovenski zunanji minister Rupel, na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji upa na zmago proevropskih sil. "Všeč nam je, da je srbska vlada proevropska. Po drugi strani vemo, da proces ni gotov, da zmage še ni, da igra še ni dobljena, niti v Srbiji niti v EU," je menil Rupel. "Mi si želimo, da bi proevropske sile v Srbiji napredovale," je poudaril. EU bo zato po njegovih besedah "poskušala narediti vse, da bomo predstavili alternative, možnosti, izbire, opcije našim srbskim prijateljem". "Seveda ne bo enostavno, ker se dogaja marsikaj in ker je marsikaj takšnega, kamor EU ne more posegati," je menil.

 

Misija Eulex na Kosovu

Slovenija bo v misijo Evropske unije na Kosovu (Eulex) napotila do 15 policistov. Delovati naj bi začela do sredine junija, policisti pa bodo v misiji ostali eno leto.

O tem, kakšne so te možnosti, je minister dejal: "Gre za ponudbo Srbiji, ki smo jo že enkrat formulirali, ta ponudba je pripravljena za podpis." Gre za začasni politični sporazum, ki ga je EU januarja ponudila Srbiji v zameno za sporazum o stabilizaciji in pridruževanju. "Želimo si morda še kakšen korak več," je dodal Rupel. "Srbski predsednik Boris Tadić je rekel, da bi sporazum o stabilizaciji in pridruževanju podpisal takoj," je pojasnil. Minister sicer "ni prepričan, da je to mogoče z lahkoto doseči", češ da je v EU "nekoliko nasprotovanja". "Vendarle delamo naprej," je poudaril.

Solana upa na trden odnos Srbije z EU
Nove parlamentarne volitve so "priložnost za Srbijo, da izbere pot naprej, in močno upam, da bo izbrala globok in trden odnos z EU," je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov v Bruslju poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana.

Srbski premier Koštunica je odstop utemeljil s pojasnilom, da vlada nima enotne politike do Kosova, ki je 17. februarja razglasilo neodvisnost od Srbije. "Mandat vračamo srbskemu narodu," je dejal in napovedal, da bo v ponedeljek predsedniku Borisu Tadiću predlagal razpis izrednih parlamentarnih volitev, in sicer za 11. maj.

Britanski zunanji minister David Miliband pa je dejal, da mora EU Srbiji ponuditi "roko prijateljstva". Predčasne parlamentarne volitve so po njegovem mnenju možnost, da se Srbi opredelijo za evropsko perspektivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.