Svet
18 ogledov

Razvili cepivo proti eboli

Žurnal24 main
Znanstveniki so razvili cepivo, ki učinkuje proti virusu ebole pri miših.

Znanstveniki poudarjajo, da je to prvo cepivo proti eboli, ki ga je mogoče hraniti dlje časa. Prejšnja cepiva so namreč morala vsebovati nedotaknjene, a poškodovane virusne delce v telo obolelega. Dolgotrajno hranjenje je poškodovalo virus in zmanjšalo učinkovitost cepiva.

Novo cepivo vsebuje sintetični protein virusa, ki omogoča, da imunski sistem bolje prepozna virus ebola in je stabilnejši tudi pri dolgotrajnem hranjenju, poroča BBC.

Pri osemdesetih odstotkih miši, ki so jih okužili z virusom, je cepivo učinkovalo, poudarja znanstvenik Charles Arntzen z univerze v Arizoni, ki je sodeloval pri razvoju cepiva. Po njegovih besedah je naslednji korak preizkus cepiva na različici virusa, ki je podoben tistim različicam, ki prizadenejo tudi ljudi.

Preživi manj kot 10 odstotkov obolelih

Ebolo so prvič zaznali leta 1976. Gre za enega najbolj smrtonosnih virusov, saj umre več kot 90 odstotkov ljudi, ki se z njim okužijo. Prenaša se s telesnimi tekočinami, lahko pa tudi po zraku. Znaki obolenja so vrtoglavica, bruhanje, notranje krvavitve in odpoved organov, nato pa nastopi smrt.

Število ljudi, ki na leto umrejo za posledicami ebole, je majhno. Kljub temu pa obstaja strah, da bi virus uporabili v teroristične namene, saj so njegovi učinki hitri in uničujoči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.