Svet
2 ogledov

Reaktorje bi ogradili

Japonci še vedno odpravljajo posledice uničujočega potresa in cunamija. (Foto: E Žurnal24 main
Delavci, znani kot petdeseterica iz Fukušime, so kritični do ravnanja vlade s podatki o izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju. Tepco bi okoli reaktorjev gradil zidove.

Petdeseterica delavcev, ki so prvi stopili v boj z reaktorji v poškodovani jedrski elektrarni Fukušima, obtožuje vlado nekonsistentnega ravnanja s podatki o izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju. Nekaterim med njimi naj ne bi bilo treba beležiti izpostavljenosti sevanju, zaradi česar se bojijo, da bi se v prihodnosti ob pojavu zdravstvenih težav lahko soočili z zapleti. "Konec koncev smo mi izpostavljeni," je za časnik Mainichi dejal eden izmed njih.

"Če se s podatki o sevanju ravna površno, se lahko zgodi, da delavci ne bodo imeli dokazov o izpostavljenosti sevanju v primeru tožb," opozarja neimenovani vir iz jedrske industrije.

Potrpljenje mineva tudi prebivalce severovzhoda Japonske, ki so jih oblasti evakuirale. Družine so med obiskom direktorja Tepca, upravljalca jedrske elektrarne, izrazile nezadovoljstvo. Spraševali so se o dejanjih podjetja, ki je "vedno sporočalo, da je vse v redu", in zahtevali, da se stvari vrnejo v stare tirnice.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Gradili bi podzemne zidove
Tepco medtem razmišlja o gradnji podzemnih zidov okoli reaktorjev elektrarne, ki so bili poškodovani med potresom in cunamijem, s čimer bi poskusili preprečiti nadaljnje iztekanje radioaktivne vode v morje.

V skladu z načrtom o gradnji podzemnih zidov bi morali delavci najprej kopati do 15 metrov globine in doseči neprepusten sloj zemlje, na katerem bi lahko zgradili zidove. Predstavnik podjetja je sicer poudaril, da razmišljajo o več različnih možnostih, kako rešiti težave v poškodovani elektrarni, gradnja zidov pa je le ena izmed možnosti.

Ameriški časnik The Wall Street Journal je medtem v petek pisal, da je podjetje Tepco po potresu dopustilo, da je pritisk v enem od reaktorjev elektrarne presegel raven pritiska, ki naj bi bila še primerna za to elektrarno, to pa naj bi še poslabšalo stanje v elektrarni.

Po potresu je pritisk znotraj zaščitne lupine okoli jedra reaktorja namreč dosegel dvakratno raven pritiska, ki ga zaščitna lupina še lahko zdrži, navaja časnik. Kljub temu je po navedbah časnika preteklo še nadaljnjih 12 ur, preden so delavci uspeli sprostiti radioaktivno paro iz zaščitne lupine s pomočjo cevi do zraka. Uro kasneje je prišlo do eksplozije v reaktorju, radioaktivne snovi pa so se začele spuščati v zrak, zemljo in morje.

Julia Gillard Jin Sato | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Severovzhod Japonske je obiskala tudi avstralska premierka Julia Gillard. Z japonskim zunanjim ministrom Takeakijem Macumotom sta v mestu Minamisanriku v prefekturi Mijagi obiskala ljudi, ki so v potresu izgubili domove in so nastanjeni v tamkajšnjem zavetišču.

V mestu je pred potresom živelo okoli 17.600 ljudi, od tega jih je 1100 umrlo ali pa jih še vedno pogrešajo. Avstralija je v popotresnem reševanju Japonski pomagala s 75 reševalci in reševalnimi psi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.