Svet
6743 ogledov

"Rečeno nam je, da bo 16. februar dan invazije"

Rusija vojska meja Ukrajina Epa
Ukrajinski predsednik je sredo razglasil za dan enotnosti. Del ruskih sil naj bi se medtem vračal v svoja oporišča.

Ob vedno večjih bojaznih zaradi morebitne ruske invazije na Ukrajino je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v ponedeljek z odlokom 16. februar razglasil za dan enotnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Rečeno nam je, da bo 16. februar dan invazije, naredili ga bomo za dan enotnosti," je v ponedeljek zvečer po navedbah nemške tiskovne agencije dpa v video nagovoru napovedal Zelenski.

Ukrajinci naj bi tako danes ob 10. uri po lokalnem času dvignili zastave po vsej državi in zapeli himno. "Pokažimo celemu svetu našo enotnost," je pozval 44-letni Zelenski.

ZDA poroča o velikem številu ruskih vojakov pri meji, Rusija navedbe o invaziji zavrača

ZDA menijo, da je ruska invazija na Ukrajino možna še pred koncem zimskih olimpijskih iger na Kitajskem 20. februarja. Po poročanju medijev so ameriške obveščevalne službe omenjale prav 16. februar kot možen datum za rusko vojaško akcijo. Washington trdi, da je Rusija na ukrajinskih meje zbrala že več kot 130.000 vojakov, ki bi lahko najprej začeli z raketnim obstreljevanjem velikih mest in obrambnih položajev države, nato naj bi sledila invazija s tanki.

Rusija navedbe ZDA zavrača in vztrajno trdi, da ne načrtuje invazije na Ukrajino.

Ukrajinski predsednik je v svojem govoru tudi ponovno zavrnil ruske navedbe, da naj bi se Ukrajina pripravljala na ofenzivo proti proruskima območjema Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine, skupno poimenovanima Donbas. "Donbas in Krim se bosta vrnila Ukrajini izključno po diplomatski poti," je poudaril Zelenski.

Rusija je leta 2014 priključila polotok Krim ob Črnem morju in tudi podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine.

Ruska vojska je sicer ob Črnem morju izvedla vojaške vaje, kjer je sodelovalo več kot 30 ruskih vojaških ladij in topništvo. Preizkusili so tudi zračno obrambo. Med vajami črnomorske flote so uporabili težko topništvo za primer obrambe polotoka Krim in uničenje sovražnikove podmornice, je danes po navedbah dpa sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Težko topništvo je v uporabi tudi v vojaških vajah v v Belorusiji, kjer naj bi vaje, na katerih sodeluje okoli 30.000 ruskih vojakov, potekale do 20. februarja.

Rusko obrambno ministrstvo je še sporočilo, da so bile vojaške vaje črnomorske flote priprava na večje vojaške vaje ruske mornarice pod vodstvom admirala flote Nikolaja Jevmenova. Te vaje bodo potekale v vseh morjih in oceanih, ki mejijo na Rusijo - pa tudi v drugih regijah, kot je Sredozemlje. Na njih bo med drugim sodelovalo več kot 140 vojaških ladij in približno 10.000 pripadnikov ruske vojske.

Za rusko stran so vojaške vaje del rutinskega pregleda bojne pripravljenosti ruske vojske. Te sicer spremljajo tudi zahteve Rusije do Zahoda po ponovnih pogajanjih o varnostni arhitekturi v Evropi. Moskva tudi zahteva, da Ukrajina uresniči mirovni načrt za vzhodno Ukrajino.

Del ruskih enot naj bi se vračal v baze

Rusko obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da so se nekatere ruske vojaške enote, ki so razporejene v bližini Ukrajine, začele vračati v svoja oporišča.

"Enote ruskega južnega in zahodnega vojaškega okrožja so po opravljenih nalogah že začele nalagati svojo opremo za odhod," je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov ter dodal, da se bodo ruski vojaki po zaključku vaj vrnili v svoje baze.

Ruski obrambni minister Serjeg Šojgu je v ponedeljek sporočil, da se nekatere obsežne vojaške vaje v Rusiji in Belorusiji bližajo koncu. Skupne vaje z Belorusijo naj bi po njegovih navedbah potekale do 20. februarja.

Informacije so danes potrdili tudi v Kremlju. Iz Kijeva pa so sporočili, da so skupna diplomatska prizadevanja Ukrajine in Zahoda uspela zaustaviti rusko zaostrovanje.

"Mi in naši zavezniki smo uspeli preprečiti nadaljnjo eskalacijo Rusije," je dejal ruski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Sredi februarja smo že in vidite, da diplomacija še naprej deluje," je dodal.

Ukrajinski uradniki so tedne dvomili v poročila ameriških obveščevalnih služb, da se Rusija pripravlja na skorajšnji napad na zahodno sosedo. Kuleba je danes sicer še poudaril, da so napetosti vzdolž ukrajinskih meja še vedno visoke in da mora Rusija umakniti preostale sile.

Zemljevid Ukrajine Svet Toliko ruskih enot se je že nabralo okrog Ukrajine

Države Ukrajini namenjajo posojilna jamstva

 Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek sporočil, da ZDA Ukrajini namenjajo milijardo ameriških dolarjev (833,3 milijonov evrov) posojilnih jamstev za utrditev njenega gospodarstva, ki se sooča z destabilizacijo zaradi grožnje napada.

Poleg tega ZDA pomagajo Ukrajini tudi na druge načine. Ameriška izvozno-uvozna banka bo financirala prodajo ameriškega materiala in storitev za projekte v Ukrajini v vrednosti treh milijard ameriških dolarjev, ameriška Finančna korporacija za mednarodni razvoj pa je v ukrajinske projekte že vložila okoli 800 milijonov ameriških dolarjev.

Tu je še humanitarna pomoč, ZDA pa so Ukrajini v minulem letu namenile tudi za 650 milijonov ameriških dolarjev vojaške pomoči.

Kanadski premier Justin Trudeau pa je v ponedeljek napovedal dobavo orožja in streliva Ukrajini ter posojilo v višini 500 milijonov kanadskih dolarjev (slabih 350 milijonov evrov), medtem ko je tudi nemški kancler Olaf Scholz v ponedeljek ob obisku v Kijevu zatrdil, da bo Nemčija še naprej pomagala Ukrajini, in spomnil, da "nobena država na svetu Ukrajini v zadnjih osmih letih ni zagotovila več gospodarske pomoči kot Nemčija". Kot je pojasnil, je bila ta pomoč vredna več kot dve milijardi evrov.

Scholz pa je danes prispel v Moskvo, da bi na prvem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom skušal doseči zmanjšanje napetosti. Pred pogovorom ni želel opraviti ruskega PCR-testa na okužbo z novim koronavirusom, tako kot je že pred njim v prejšnjem tednu storil francoski predsednik Emmanuel Macron.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • jakec42 08:15 16.februar 2022.

    Luxi nameščanje raket na Kubi je nil odgovor na nameščanje raket v Turčiji,ko so se Ameri obvezali da jih bodo odstranili,so tudi Rusi umaknili rakete iz Kube,tudi takrat je zmagala zdrava pamet,saj je bil spopad zelo mogoč!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:19 15.februar 2022.

    Rusi so norci, Američani pa mešalci dreka, ki se mešajo v vse kar se jih ali pa tudi ne tiče. Trenutno samo podžigajo situacijo, namesto, da bi pustili stvari pri miru.

  • h4ck3r 09:23 15.februar 2022.

    Pa da vidimo kaj bodo mirovni demokratični kavbojci spet zakuhali...tokrat v Evropi. Pravi domoljubi, namesto da bi sredstva namenjali svojemu gospodarstvu, ta raje namenjajo državi, ki jim nikoli ne bo mogla poplačati tega dolga.