Svet
2128 ogledov

Toliko ruskih enot se je že nabralo okrog Ukrajine

Rusko-beloruske vojaške vaje Profimedia
Krepijo svojo prisotnost na meji.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu napovedal, da bo Nemčija še naprej pomagala Ukrajini. Obenem je Moskvo pozval k dialogu za rešitev napetosti na meji z Ukrajino ter zatrdil, da za zdaj ni govora o članstvu Ukrajine v Natu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemčija bo Ukrajini posodila še 150 milijonov evrov

Srečanje Scholza in Zelenskega v Kijevu je trajalo več kot dve uri, dlje, kot je bilo napovedano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški kancler je ukrajinskemu predsedniku obljubil nadaljevanje pomoči. "Nobena država na svetu Ukrajini v zadnjih osmih letih ni zagotovila več gospodarske pomoči kot Nemčija," je poudaril in pojasnil, da je bila pomoč vredna več kot dve milijardi dolarjev.

"Zagotavljam vam, da smo odločeni pomagati tudi v prihodnje," je dejal Scholz. Napovedal je novo posojilo v višini 150 milijonov evrov.

"Vojaške aktivnosti Rusije na ukrajinski meji so nerazumne"

Nemški kancler je na novinarski konferenci obenem Rusijo pozval, naj se odzove na predloge za dialog, katerih cilj je zmanjšati napetost na rusko-ukrajinski meji.

"Vojaške aktivnosti Rusije na ukrajinski meji so nerazumne. Za takšno napotitev vojakov ni razumih razlogov. Zato Rusijo pozivamo k dialogu," je dejal Scholz, ki bo v torek obiskal še Moskvo.

Dejal je, da zaenkrat ni govora o članstvu Ukrajine v Natu. Po njegovih besedah Moskva dela problem iz nečesa, česar sploh ni na mizi, kar je precej nenavadno.

"Zato smo zdaj pred izzivom, da nekaj, kar sploh ni vprašanje, postaja glavno vprašanje," je dodal.

Rusija sicer še naprej krepi svojo vojaško prisotnost okoli Ukrajine. Nove ruske enote na Krimu, Belorusiji in vzhodu Ukrajine so še poglobile strahove pred neizbežno invazijo. Medtem Rusi še vedno trdijo, da z Belorusi zgolj izvajajo vojaške vaje.

Ukrajinci bi se z veseljem pridružili Natu

Medtem pa je Zelenski poudaril, da bi članstvo v Natu Ukrajini zagotavljalo varnost in ozemeljsko celovitost. "Ampak žal ni vse odvisno od nas," je dodal. "Kdaj bomo tam, ne vem, ampak moramo iti naprej po poti, ki smo jo izbrali," je dejal.

Ukrajinski predsednik je tudi priznal, da obstajajo določena nesoglasja glede ocen nemško-ruske energetske povezave. "Jasno pa razumemo, da Rusija plinovod Severni tok 2 zlorablja za geopolitično orožje," je dodal.

Severni tok 2 naj bi Nemčiji zagotovil neposredno dobavo ruskega plina. Ker ne prečka Ukrajine, ta ne bo mogla zaračunati tranzitnih pristojbin. Projekt je deležen številnih kritik, predvsem iz ZDA, češ da daje Rusiji prevelik vpliv na evropski energetski trg.

Scholz na novinarski konferenci ni neposredno omenil Severnega toka, je pa poudaril, da nihče ne bi smel dvomiti o pripravljenosti in odločenosti Nemčije, da kaznuje Rusijo v primeru napada na sosedo.

Janez Janša Urška Bačovnik Janša To je napovedal Slovenija Janša prihaja v Ukrajino

"V tem primeru bomo ukrepali. To bodo daljnosežni ukrepi, ki bodo pomembno vlivali na ruski gospodarski razvoj," je dejal Scholz.

Dodal je, da od Moskve pričakujejo jasne korake v smeri zmanjšanja napetosti, kar bo, kot je dejal, ruskim sogovornikom v torek tudi povedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • albert6 10:01 15.februar 2022.

    Kaj pa naš mirovni a je kar v Rusiji v gulagu ostal

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 18:36 14.februar 2022.

    Rusija ima dolžnost, da zaščiti svojo manjšino v Ukrajini, kot drugo lahko ima vojske kolikor hoče na SVOJIH mejah in tretje obstaja dogovor, da NATO ne bo silil na ruske meje....Kaj bi torej radi, da gre ruska vojska na Kubo, da bo mir ?!

  • Lumpi 18:09 14.februar 2022.

    To, kar dela Putin je čisto brezumje. Življenjsko odvisen je od Evrope. Sem prodaja večino plina in nafte in kupuje tehnološko opremo. Rusija je del zahodne civilizacije, a se raje dogovarja s Kitajci. Kdo mu bo pomagal braniti Sibirijo pred ...prikaži več njihovim prefinjenim zavzemanjem? Rusija nikoli več ne bo, kar je bila, s temi bedatijami se pa še slabi.